Sunday 15 January 2012

Vels Tauer: "Sve poharano, sve spaljeno" (sve preporuke! :)


„Skoro je jedan sat, vreme kad tvoja majka dolazi kući na ručak.
Ne želiš da sa očuhom budeš sam u kući. Još uvek te ljuti što te je bolesnog poslao po poštu, na dan tvog dragocenog odmora.
Koračaš desetak koraka, a onda se plan rađa sam od sebe.
Vrlo pažljivo, bacaš poštu uonakolo po šljunkovitom putu tako da izgleda da je iznenada pala. Polako se spuštaš u kolotrag, raširiš ruke i noge kao neko ko je iznenada pao u nesvest.
Kada kola tvoje majke skrenu na prilaz, majka će te primetiti.
Možda će morati da prikoči kako te ne bi pregazila, ali dovoljno si daleko i misliš da ne može slučajno da naleti na tebe. Pritrčaće ti plačući i sva zabrinuta. Pustićeš je da te nagovori da joj ispričaš to kako te je očuh naterao da odeš po poštu.
.
Ne miči se. Ne obraćaj pažnju na kamenčić koji ti se zabija u obraz. Ne kvari scenu. Možda ionako neće poverovati. Već i sada napola veruje u ono što joj tvoj očuh govori o tebi: da si maloletni prevarant koji ne može da zine a da ne slaže.
.
Insekt, verovatno bezopasni mrav, maršira uz tvoju nogu.
Prolazi mnogo minuta.
.
Kako vreme teče, vrtoglavo ushićenje koje si prvobitno osećao spram briljantnosti svog ratnog lukavstva već počinje da tone u stid. Odlučuješ da ćeš čekati dok deset kola ne prođe glavnim putem, i da ćeš, ako tvoja majka do tada ne stigne, ustati i otići kući.“
(iz priče "Leopard")
.
http://hammer.ucla.edu
.
Prva zbirka priča Velsa Tauera – „Sve poharano, sve spaljeno“ svakako je najbolja knjiga novog autora koju sam pročitao mnogo godina unazad.

I priznajem, po prvi put se nakon toliko godina slažem sa pročitanim „preporukama“ na koricama knjige. Poređenja sa Karverom nisu slučajna - Tauer je očigledno stil brusio čitajući i Rejmondove pripovetke – one u kojima su svi svesni sopstvene zatvorenosti i zatrovanosti,
svi razvedeni ili deca razvedenih,
pomalo gorki a željni pažnje,
željni male pauze od svega.
.
Dokaz izvrsnog prevoda Zorana Trklje >> i Ljiljane Bubalo je delić jedne od priča iz zbirke,  dostupan na ovoj adresi >> („Booka >>“)
.
Iako je vreme poklanjanja zvanično iza nas - novogodišnji popusti još uvek traju (knjižara „Beopolis >>“). Za razliku od onih mamlaza iz reklame, ja i dalje verujem da su knjige bolji poklon od brendirane pivske čaše. 
.

11 comments:

  1. ma nije poklon pivska čaša, nego 5 piva ;)

    ReplyDelete
  2. Onda su verovatno u "hrvatskoj verziji" iste reklame delili čaše... whatever... :)
    Još jednom - čestitka za prevod Tauera, uživanje je čitati.

    ReplyDelete
  3. thanks.
    nekom je čaša poklon, a nekom pivo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako je učio od Karvera onda ću ga staviti na listu čitanja :) Hvala na preporuci!

      Delete
    2. Nisam se trudio da pronađem dokaze, tj. intervjue u kojima Tauer Vels tvrdi da je učio od Karvera, ali nisam jedini čitalac koji je to primetio ;)
      Javi impresije pročitanim. Nema na čemu ;)

      Delete
  4. Hvala na preporuci i hvaljenju prevodilaca. Nisam čitala a hoću!
    A reklama o nesnalažljivosti žena i pri kupovini poklona je beda bede.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Proveri onih 20-ak strana koje se nalaze na linku, one su već sasvim dobar uzorak kvaliteta i jednog i drugog (i pisca i prevodilaca :).
      Video sam reklamu sinoć ponovo... Valjda nije dovoljan broj ljudi za vreme praznika dokazao da su pivo i pivska čaša bolji poklon od knjiga... Mizerija.

      Delete
  5. Evo i izdavač da se javi i zahvali na lepim rečima... vazda imam dilemu glede zbirki priča, navodno se to slabije prodaje od romana, što je meni neverovatno...ili je to možda priča onih koji izdaju drugačiju vrstu proze... Elem, Vels se dobro prodaje (kao i zbirka priča Mirande Džulaj, takođe vredna pažnje) pa mi je drago da smo demantovali "pravilo".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prihvaticu preporuku za Mirandu Dzulaj kao preporuku obozavaoca dobrih knjiga, ne kao preporuku njenog izdavaca :)

      Cudno mi je to da kao kratke price idu slabije od romana... Stavise - logicno mi je da u ovo nase superbrzodinamicno doba bolje idu kratke forme, procitas jednu pa padnes u san...

      Hvala za preporuku za Mirandu, biti ce proverena... Kao i "Ako niko ne govori o malim stvarima", cuo sam sve najbolje i o toj knjizi.

      Delete
  6. pa ja sam ti takav izdavač - izdajem samo ono što mi se dopada pa su moje preporuke super za one koji imaju sličan ukus ;)

    Makgregor je izvrstan....nije baš lagan za žvakanje...ali je više nego hranljiv.

    od knjiga u najavi skrećem pažnju na "Mali kasapin" Patrika Makejba (Nil Džordan snimio dobar film po knjizi)..a nakon toga i na Egersa i Letema...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Egers, konačno! :)
      Hvala za Makgregora, uklapa se u "mišljenja čitalaca" koje sam dobio sa drugih strana.

      I samo napred, neka se štamparske mašine ne gase! :)

      Delete