Monday 2 January 2012

Najbolje iz 2011! [muzika, preslušavanje]

Kroz zvučnike ovog rasklopivog Phillips radija sam prvi put čuo... mnogo toga.
.
Te liste najboljih oduvek su bile važan deo novogodišnjih raspusta.
Najčešće već od 2. ili 3. januara popodne, u zavisnosti od termina emisije, nizale su se godišnje liste - "Parada albuma" Slobe Konjovića, onda "Diskomer", zatim liste singlova na B92 te naravno najvažnija lista - "100 veličanstvenih" Studia B, 10-12 sati najbolje muzike ikada -  dobiješ ih u komadu i već tog dana tačno znaš na koje albume ćeš trošiti džeparac narednih nekoliko nedelja.

Nekad bilo.
.
Ne znam kada će biti ovogodišnja "Diskomer" (i dalje najbolji pregled nove muzike na FM skali >>) lista biti emitovana, B92 i dalje sakuplja glasove >> - zato koristim prednosti tehnologije i lagano ređam moju listu pesama po kojoj ću pamtiti 2011.
.
Širinu liste je možda najlakše objasniti i ovako:
Najstariji izvođač na listi je Leonard Cohen, zbog briljantne "Show me The Place".
A čika Leonard je već imao 52 godine kada je snimio jedan od najvećih hitova karijere - "I'm Your Man" - kada se rodila Lana Del Rey, najmlađa na listi. Najmlađi na listi - Ben Howard rođen je u godini u kojoj su R.E.M. svirali "Orange Crush".
.
Neka vas ne uplaše neka nepoznata imena. Ova godina ne bi bila tako dobra bez otkrića poput Bena Howarda, Ane Brun, Anne CalviThe Vaccines ili Foster the People. Ima i anonimusa - Jason Bajada još uvek nije zvezda ni u krugu sopstvene mesne zajednice. Ali, - biće :) Tu su i povratnici poput Toma Waitsa, Kate Bush, Edie Brickell i ludi naučnik Thomas Dolby, koji nije snimao gotovo dvadeset godina. Tri  obrade - "This is the Day" od The The, obradili je Manic Street Preachers, druga je "She's not there" - Neko Case i Nick Cave, te na kraju James Blake, "Limit To Your Love".
.
Poslednja pesma na listi je pominjani Cohen
.
Zato što bolji kraj ne postoji.

Redosled pesama je podređen uživanju, ne poziciji na listi. S obzirom na to šta se sve na njoj nalazi - od dub-stepa do mainstream pop muzike, sve ovo ide pod žanr: dobra muzika.
.
Možete je preslušati u celini (69 pesama!), može i u malim dozama; u jutarnjim, dnevnim ili noćnim satima, ko kako voli (sredina liste je malo sporija, to može i sumrak ;)
Ukoliko vam se neka od pesama i ne dopadne, uvek imate opciju next. To su prednosti tehnologije.
Ukoliko vam, pak, barem jedna od ovih pesama skrene pažnju tako da morate da proverite ko to peva, ova lista je ispunila svoju svrhu.
.
Kako god je preslušavali i gdegod bili - uživajte.


* * *

UPDATE: 
Servis Grooveshark koji je omogućavao preslušavanje muzike zatvoren je 01. maja 2015, što je učinilo da su neke od lista, poput ove, nepovratno izgubljene.
Sačuvane i rekonstruisane liste dostupne su na ovom linku >>

* * * 


15 comments:

  1. Iako te doživljavam kao nekoga čiji se muzički afiniteti dosta razlikuju od mojih, veoma volim i cenim tvoje muzičke postove. Već posle nekoliko preslušanih pesama mogu ti pohvaliti listu i zahvaliti na uloženom trudu, jer ću je sigurno odslušati do kraja! :)

    A prilažem i svoju listu albuma, čisto da možeš da uporediš koliko nam se ukusi razlikuju. :)

    ReplyDelete
  2. Ako će lista biti preslušana do kraja - meni drago :)
    Gledam tvoju listu i čini mi se da nam se afiniteti ne razlikuju baš mnogo - The Other Lives, Nils Fram, Destoyer, Hauschka, Robbie Robbertson - sve same albumi-poslastice.

    Ima i nekih naslova koje sam propustio, idem da nadoknađujem! Hvala!

    ReplyDelete
  3. james blake, gotye i foster the people - moji favoriti 2011.

    (i neki dan otkriveni woodkid, narocito pjesma brooklyn. spot za njegov "Iron" - eyegasm.)

    odslusacu do kraja, kao i svaku tvoju, uostalom :)

    ReplyDelete
  4. nebojsa,kod tebe najvise volim da svratim upravo zbog muzike jer najbolju muziku u 2011,bar po mom ukusu otkrih upravo zahvaljujuci tebi!pred bombayom,benom,lanom i gotyeom,kapitulirala!
    tek pred novu otkrila yumu ito(someone out of town)i sjajnu elisu tovati(tous les chemins) te ti ih toplo preporucujem!
    odoh i ja sada da preslusam listu,a ti nam samo nastavi da postujes ovako dobru muziku!:)))

    ReplyDelete
  5. Lista je ispunila svrhu, da ne brineš. Bilo bi dobro kad bih mogao da ovu i neke druge liste pustim i u kolima. Internet radio tek treba da se dogodi.

    ReplyDelete
  6. @fantasticna: :)
    woodkid priznajem da nisam istrazivao dalje od tog video klipa koji je zaista cudesan... i kao sto ce ova lista da posluzi s vremena na vreme kao podsetnik, sad si mene podsetila na njih, te moram da udjem u rudnik i vidim sta sve tamo ima :)

    @ana:
    hvala za otkrice "someone out of town", to je promaklo radarima :) Sa Elisom imam problem, ne znam jezik, te ne znam sta krije ta pop-pesma... :( Ben Howard mi je najdraze otkrice ove godine, i jedan od 5 naj-albuma 2011. Uzivaj :)

    @akovidiskrej: Radim na tome :) javljam kad zavrsim... ne pricam o uvodjenju internet radija u kola :)

    ReplyDelete
  7. Dzoni, ovde je txt fajl u kojem su putokazi ka (gotovo svim) pesmama sa liste... Neke od njih ni ja nemam, ali je 97% tu :)

    Uzivaj :)

    link

    ReplyDelete
  8. Ono što vidim na listi je odlično, mada se, ponavljam, dosta toga poklapa sa stvarima koje se vrte na STB. Moguće je da postoji neki čisto "naš" ukus, o koji se svi oslanjaju, hteli-ne hteli.

    Inače, preslušavam sve ovo što ne znam, s uživanjem. :)

    ReplyDelete
  9. Nebojša, taj link je jedan divan novogodišnji poklon koji ćemo danas spržiti na CD.
    Hvala najlepša.

    ReplyDelete
  10. @Iva: zapravo, nije slučajno... jer je Studio B zapravo poslednja FM stanica koju slušam... B92 postaje nepodnošljiv, naročito u dnevnim terminima, sve cesce ga ne razlikujem ga od TDI-a, Radija 3 i ostalih "samo provereni hitovi" radio stanica...
    Nadam se da ti je lista otkrila i neke nove stvari :)

    @Dzoni: nema na šta, što bi rekli :)

    ReplyDelete
  11. corrata errige:

    prolazeci kroz arhivu starog bloga naletjela sam na zapravo (meni) najvece otkrice 2011. i ne znam kako ga nisam prije napisala. FINK.

    http://www.youtube.com/watch?v=QjFrBvmJO9w

    ReplyDelete
  12. Mislim da bi se na svakoj ovakvoj listi morala naci i PJ Harvey sa sjajnim proslogodisnjim albumom.

    ReplyDelete
  13. @fantasticna: odlicno je ovo! hvala na hintu, idem da pronadjem jos :)

    @aleksandar: nekako smo se PJ i ja razisli odavno i nikako da uspostavimo ponovo vezu. Secam se prvog slusanja "Rid off me", to je bilo "vantelesno iskustvo". Preslusao i poslednji album, ali su nam frekvencije i dalje neuskladjene... Vidim da je belosvetka kritika na kolenima :)

    ReplyDelete
  14. Ti to malo zajedljivo. ;)
    Iako o ukusima ne vredi raspravljati, meni je strasno dobro sto svaki novi album Pj ima formu sasvim razlicitu od prethodnih, dok energija, poruka, i strast ostaju isti. Obicno, kod vecine bendova nije takav slucaj, tj. nakon dobrih prvih albuma krene se sa reciklazom i sopstvenim kopiranjem sto ponekad traje i 30 godina.

    Nisam znao sta belosvetska kritika kaze. Gde to pratis?

    ReplyDelete
  15. Nije zajedljivo, "Rid off me" me je zaista pomerio iz glave :)
    Tu je album, ceka svoju priliku, nema problema. A kritika je zablesavljena na mnogim mestima. Sad, nisam siguran ko se najvise zablesavio, ali na godisnjim listama NME-a, Drowned in Sound, PrettyMuchAmazing, Guardian (tu je sigurno bila #1)... Svuda je vidjam :)

    ReplyDelete