Sunday 4 December 2011

"Markiza" ili "Piškota", pitanje je...

Svestan sopstvenih slabosti – već u liftu razmišljam kako bi polovinu torte trebalo odmah staviti u zamrzivač. 
U suprotnom, čitava torta će stradati u svega par večeri i jutara, ništa od lepše od parčeta „Markize“ u sred noći.
.
Sečem tortu na dve jednake polovine.
.
Postavlja se pitanje – koja polovina odlazi na led?
.
Šta ukoliko nekom greškom ima više piškota na levoj polovini?
Ili je više ruma nekim slučajem ostalo na desnom delu?
Da li je leva polovina ukusnija bez, ili desna sa šlagom?
Sa ili bez čokoladnih mrvica?
(Mrvice želea nikako ne pripadaju ovoj torti, tu ideju unapred odbacujem.)
.
Svestan svojih slabosti – rešavam da polovine podelim na polovine i pravilno rasporedim šlag i mrvice na pripadajuće polovine polovina, dok preostale četvrtine ostavljam izvornim, radi utvrđivanja procenta piškota i ruma u definisanim delovima.
.
Čulo ukusa je varljivo,
zato je bolje probati više zalogaja.
.
Coolinarika
.
Na kraju, jedino bi se moglo zaključiti da je uzorak premali da bi se sa sigurnošću moglo utvrditi koja opcija je najbolja. (Ali, tokom testiranja postaje jasno da je čist genocid zvati ovu tortu "Piškota torta", kada je svakoj dobronamernoj osobi jasno da nju zapravo čini blistava simbioza fila i piškota! Dodatno, iz zalogaja u zalogaj postaje očiglednim da je zločin premenovati keks "Piškote" u "Markize"!)
.
. . . 
.
Govoto sve navedeno je, naravno, fikcija.
Polovina torte je uveliko u zamrzivaču.

Svestan slabosti, odmah sam je prebacio na sigurno.

Da sam je odista pojeo celu, fućkalo bi mi se i za pisanje i za traženje najbolje moguće fotografije „Markize“, najbolje torte ikada.

17 comments:

  1. .. a bogami, da si je pojeo celu, imao bi stanovitih stomačnih problema! :-)

    Pa eto, filmadžije su se dosetili da dobar film ne zavisi samo od glavnh, već i od sporednih uloga. Ovi koji krste torte još nisu.

    I da, pazi, torta kad se izvadi iz zamrzivača podosta gubi na kvalitetu.

    ReplyDelete
  2. Zvanično, ta torta se zove "markiza", ali je mi u kući zovemo "markova torta" (moj najstariji sin, ta mu je omiljena). Nikad nije doživela da ostane čitava duže od 12 sati otkad se stegne. Pravim je isključivo noću (oko 2, 3 časa), do jutra se stegne i nestane u roku od par sati otkad se ukućani probude.
    Nebojša, markiza baš i nije preporučljiva za zamrzavanje jer su unutra presna jaja i ima mleka (za natapanje piškota)- gubi i na ukusu i na formi. Vrlo mali broj torti zadrži sva svojstva i posle ostajanje u zamrzivaču, na primer esterhazi, reform, rozen...
    I ja volim da usred noći napadnem frižider i počistim ga od slatkiša. Nije zdravo, znam, ali ne može da se meri sa zadovoljstvom koje osećam. :)
    P.S. Imena svih (baš svih) recepata pišu se malim početnim slovom. Tako je, na primer: vasina torta, ali: sote Stroganov.

    ReplyDelete
  3. Meni je mama do pre par godina svake godine za rođendan pravila ovu tortu, uvek smo je zvali "markiza" i omiljena mi je! Mislim da je dosta bilo eksperimantisanja sa drugim tortama i da možemo da se vratimo tradiciji. :-) I potpuno se slažem da se kod markize teško čovek zadržava samo na jednom parčetu!

    Jedino, po maminom receptu ima više šlaga nego na slici koju si okačio. Valjda se tako lakše savlada i drugo parče, pa može da se pređe na treće. :-)

    ReplyDelete
  4. Ova priča me je toliko zamsejala, pojma nemaš! Još sam pomislila da se vrata friždera- zamrzivača otvaraju a onda se čuje jedan glas koji je sa prvim slovima tih a onda se pojačava i kaže: Priznaaaaj!
    :)

    ReplyDelete
  5. Eh sad, najbolja ikada. Teške reči. :) My two cents: http://tortatorta.blogspot.com/2010/08/markiza-charlotte-russe.html

    ReplyDelete
  6. @sizif: hmmm... stavio si rec "problem" u blizinu reci "markiza", ne znam kako to da protumacim... ta dva termina ne idu u isti pasus!
    Vidim da mi i Milja i ti skrecete paznju na pad kvaliteta iste (ako je to odista moguce, mislim da ta torta izgubi na kvalitetu?) ali, razumeo sam poruku: izvuci je odmah iz zamrzivaca i spasiti je! :)

    @Milja:
    dok smo mi jos bili svi u istom stanu bilo je potpuno normalno da se markiza specijalno napravljena za 01.01... (to je ritual: markiza i koncert, prenos iz Beca) zapravo jedva sretne sa tim 01.01... Odnosno, do koncerta je vise nije bilo...
    Elem, rekoh i Sizifu, ok, spasicu je propadanja :)

    I hvala za napomenu za imena recepata! ;)

    @Suncokret13: ova fotografija ipak dolazi sa jednog "zvanicnog" bloga i samim tim - ne znaju oni koliko slaga bi zapravo trebalo staviti!... Opet, ova torta sjajno ide i bez slaga... Slag ponekad kao da skrece paznju sa njene sustine... A sto se broja parcadi tice - jedno kao nijedno!

    @Vanja: Samo se ti šali... ali nisu vrata zamrzivača ta koja se čuju sve glasnije, već vaga :)

    @maxivida: iako bi valjalo da tvoj blog uzmem kao dokaz ekspertize i da posumnjam u sopstvene izbore... M-m! (odrecno). Markiza, pa prazno, onda mogu razne reform-torte i sve ostale :)

    Ako imas i neku dobru fotku ove torte sa slagom, daj nju da postavim, umesto ove coolinarike :)

    ReplyDelete
  7. I ja je znam kao markizu, i pravila sam je ranije često. Jednom sam je napravila za rođendan, lepa beše i pojede se brzo. Al' dva drugara nisu stigla da dođu na rođendan, pa su došli nešto kasnije, i ja reko' ajd' da ugođaj bude isti, napraviću jednu malu markizu.

    Ne htedoše nešto jaja da se dignu (e sad, šta je ko pomislio, nek' je pomislio, ja znam šta sam 'tela reći :D), pa fil ostade redak, a ne imadoh vremena da pravim drugu.

    Tako je nastao recept "markizni krem u činijama, sa sve piškotama".

    Koji smo smazali dok si rek'o - piškota! :o)

    ReplyDelete
  8. "Markizni krem u činijama sa sve piškotama" zvuči sasvim dobro kao koncept! To je isto kao "Vanila fil sa jagodama za potencijalnu tortu sa jagodama" ;)

    ReplyDelete
  9. setila sam se ovog posta sinoć - posle 2 filma na Faf-u (Faust i Budućnost) bogme mi je trebalo šećera i otišle smo u Gelateriju u Nušićevoj kad tamo - Markiza! :) Ali, ima ali - imaju oni tortu koja se zove Džumbus koja je otprilike to - everything you can imagine and more - zato što ima i marcipan na vrhu. Moj Bože! :) preporučujem i kafa je odlična! :)

    ReplyDelete
  10. Huh! Prosto mi dodje da odem i pocnem da je pravim:-) Nego je l' si siguran da druge torte ne bi okusio?!!! Ja npr. imam neke minute katkada i volim da eksperimentisem dok pravim torte. U jedan deo fila u moju varijantu puslice sam stavila jednu posebnu vrstu oraha / pecan (prepecenih i fino samlevenih). Jedina rec je MMMMM..nemam vremena ni da mislim. To je zimska varijanta, a onda se vratim na izvornu letnju kada ozeze oko Bozica u Aussielandu. Sve mi se smuci kada vidim ovdasnje torte - sponge cake i onda razne prelive sa 300% secera i posuto nekim bljaks! mrvicama. Kada mi je mrsko da zasucem rukave lepo odem u Lindt und Sprungli na Martin Place-u?CBD i kao covek narucim tortu. Imaju neku novu sa karameliziranom krusom...a u belim varijantama uvek mosh da vidis crna , mirisna, diiiivna, aromaticna zrnca vanile - nista ekstrakti i slicno. A onda sve to treba sagoreti:-))) I znas sta ...nemoj molim te vise ovakE postove...ako imas dusu:-)

    ReplyDelete
  11. @little voice: ovaj izliv secernog odusevljenja zasluzuje da bude testiran od strane eksperata! hvala za dojavu! :)

    @virgo intelecta: nisam tvrdio da ostale "ne bih probao" :) Ali, prosto mora da se zna neki red - prvo markiza, onda sve ostale... Ok, necu vise sa ovakvim temama, barem dok zima ne prodje ovde u Srbiji, u tvom delu hemisfere je sada leto, je'l tako - tako je, mora da se brine o liniji... A ovde je sezona uzivanja u slanisima i slasticama tek na pocetku... bice tesko ne pisati o tome :)

    ReplyDelete
  12. dođem kući nakon napornog dana i bazena na kraju, ponoć je, gladan sam, sačeka me tvoj tekst i slika koju je postavila drugarica.

    http://goo.gl/U36C3

    zašto? :)

    ReplyDelete
  13. Zato sto bi zivot trebalo da bude sladak ;)
    I zato sto zivot zna da ces ti, kao #pravimuskarac odoleti svakom iskusenju... ili skoro svakom!

    ReplyDelete
  14. sa ovim #pravimuskarac si me dobio. necu jesti nista posle pomoci, makar mi i zivot bio gorak zbog toga.. :)

    ReplyDelete
  15. *ponoci. mrzi me da ponovo brisem post zbog greske.. :)

    ReplyDelete
  16. Bojša, kod mene u zamrzivaču stoji od svake torte koju pravimo po nekoliko parčadi, ponekad i ta polovina, i uopšte nema problema sa ukusom, sem da sačekamo da se otopi.
    Jaja u markizi mogu da se skuvaju, što ja činim zbog dece koja je jedu, umesto belanaca šlag, od belanaca padobranci :) Ne kvari ukus, a moj je baš istančan.
    Preporučujem ti boem tortu, to mi je druga omiljena, posle markize, ali ako je napravi neko ko baš zna kako, kao moja tetka :)
    ne jedem noću torte, čak ni na slavljima, volim da to učinim ujutro, uz limunadu i kafu... a i zgodno je za održavanje linije! ;)

    ReplyDelete
  17. Preostaje mi, dakle, da organizujem medjuopstinsko takmicenje u dve kategorije:

    a. pravljenje "boem" torte i onda konzumacija istih od strane strucne komisije.

    b. konzumacija torti arhiviranih u zamrzivacu, radi utvrdjivanja stepena (ne)kvarljivosti ukusa.

    Sponzor dogadjaja: bilo koji proizvodjac zamrzivaca i frizidera, koji bi mogao da pokloni model iz serije u kojima se torte ne kvare :)

    ReplyDelete