Sunday, 27 November 2011

Kate Bush: “50 Words for Snow” [2011]


Možda bi vredelo pokušati - ali, ukoliko bih želeo da u svega 50 reči zapišem sve što smatram važnim a u vezi sa novim albumom Kate Bush - „50 Words for Snow“ – bilo bi to  robovanje formi, a ovaj album upravo to - nije. Svega sedam pesama od kojih najkraća traje sedam minuta; veličanstveno poigravanje repeticijom (est mater studiorum :) i nove "priče" dostojne pažnje (obratiti pažnju na temu pesme „Wild Man“) – sve to čini ovaj netipični album istovremeno i vrednim i zahtevnim: najpre će vas nakon trećeg slušanja u potpunosti obuzeti, a nakon sedmog preslušavanja će biti jasno da album zahteva slušanje u kompletu: jedan sat i pet minuta potpunog usporavanja koje vodi do one tačke mira u kojoj se čuje sneg kako pada, na pedeset načina - od uvodnih stihova "I was born in the clouds/Now I'm falling..." do nabrajanja 50 reči za sneg (Kejt i Stiven Fraj, zajedno), od kojih je tek pedeseta: snow.

Rešena da formu prilagodi sopstvenim potrebama - Kejt iz dana u dan na YT postavlja nove video klipove – koji predstavljaju delove pesama sa albuma:
.
(Postoji i treći, još uvek zvanično unlisted - 10 minuta potpune hipnoze >> kreirane na osnovu jednog segmenta albuma, a zatim montiranog u krug, u krug...)
.
Dodatno - National Public Radio (NPR, to je javni servis!) već četrnaesti dan ne uklanja opciju preslušavanja novog albuma, na čemu sam im - javno zahvalan.
.
Iskoristite prilikupreslušavanje (pop-up) >>
(dodatni link, drugi izvor >> pop-up )
.
"50 Words for Snow" je veličanstven album - naročito ukoliko ne tražite, poput mene u prvih 10 slušanja, još jedan "Hounds of Love" ili "The Sensual World".
Tek kasnije sam shvatio - Let it snow...6 comments:

 1. na repeat vec nedelju dana..
  magican,opet malo i kripi kako ona zna ali svakako erotican i romantican istovremeno:)mene su odmah imale snowflake,wild man i wheeler street a sada polako i ostale.odlican album,sta drugo smo mogli i ocekivati od dobre kate!

  ReplyDelete
 2. O, Nebojša, dragi čoveče, hvala ti za ovaj post! Kejt obožavam, a uopšte nisam u toku šta se dešava, pojma nisam imala ni da sprema novi album. Dok pišem ovu poruku, polako skidam pesme sa interneta. Za petnaestak minuta biće mi jasnije o čemu si pisao. Hvala još jednom. Veliki pozdrav! :-)

  ReplyDelete
 3. @ana: na prvo slusanje snowflake i 50 words for snow... Onda, iz slusanja u slusanje - zaista ceo album, sto mi se nije dogodilo od "Hounds of Love" :)

  Izvrstan, zaista.

  @Romi: :) Iskreno, malo je nedostajalo da se ovaj post ne pojavi, jer sam na drugom mestu (http://www.facebook.com/preslicavanje) vec 2x postavljao linkove ka delovima albuma, to je rezultat schizophrenie, kad se postavljaju materijali na 2 mesta...
  Uzgred, pre nekoliko meseci je objavila i "Director's Cut" - na kojima je "obradjivala" sopstvene pesme iz period 1989-1993, ako je korisna informacija :)

  ReplyDelete
 4. Kako da nije korisna, ni to nisam znala. Ništa, sad te pratim, a i pročešljaću malo i tvoje ranije postove. Hvala još jednom! :-)

  ReplyDelete
 5. auuu, ovaj prvi klip tako budi uspomene, a nadam se i nagovestva neke buduce avanture!

  p.s.
  ko kaze da sam mator taj klevece i laze!

  :)

  ReplyDelete
 6. Navijam za tebe!

  A ko to kaze, ko to laze,
  taj... nema pojma ;)

  ReplyDelete