Sunday 14 August 2011

"Go Outside": jedna pesma > tri slike [Blago je svuda, #27]

Pesma „Go Outside” grupe Cults postala je proteklih meseci hitčina prvenstveno zahvaljujući Mreži. Bend je leta 2010. godine pesmu objavio najpre na svojoj bandcamp >> stranici, zatim su je oberučke prihvatili muzički online magazini proglašavajući je „pesmom nedelje” i „hitom meseca”, što je postalo nevažno od trenutka u kojem je publika pesmu širila dalje, prvenstveno YouTube kanalom, na kojem se sada može pronaći već nekoliko sasvim solidnih unofficial video klipova, očigledno kreiranih s ljubavlju i pažnjom.
Ovo je jedan od njih.
.

Ovog proleća se pojavila i MTV verzija klipa, u kojoj se pojavljuju glumci Ema Roberts i Dave Franco, koja je čitanju pesme pružila novu dimenziju i retro ton, od kojeg su se, uzgred rečeno, Cults ogradili još na dan premijere, obećavajući da će se na Mreži uskoro pojaviti njihova, odnosno zvanična verzija spota za pesmu koja je u međuvremenu postala česta i na radio talasima.
.  

Konačno, pre nekoliko dana pojavila se i ta, prava verzija spota, nimalo romantična, koja tekstu sada daje novu, potresnu dimenziju. Spot je kreiran od kadrova beleženih novembra 1978. godine u Džounstaunu u Americi i poslednje dane „Hrama naroda” Džima Džounsa, paranoičnog manijaka koji je propovedao dolazak nuklearnog holokausta i osnivača sekte čiji će članovi, naravno, „jedini preživeti”. Nakon oružanih sukoba sa vlastima, tokom kojih su neki članovi pokušali bekstvo, Džouns je naredio svim članovima sekte da popiju otrov. Život je izgubilo 913 ljudi, među kojima je bilo oko 300 mlađih od osamnaest godina. „Go Outside” sada dobija potpuno drugačije, strašno značenje, prestaje da bude "letnji hit".


"I really want to go out/I really want to go outside and stop to see your day/
You really want to hole up/You really want to stay inside and sleep the light away/
I really want to go out I really want to go outside and make it light all day/
You really want to hole up You really want to stay inside and not care where you lay/
Well I know what's good Exactly cause I have been there before Yeah/
I know what's good Exactly those things night cannot behold/
I really want to go out I really want to go outside and stop to see your day/
You really want to hole up You really want to stay inside and sleep the light away/
I think it's good to go out cause if you don't you'll never make a memory that will stay/
I think that you should wake up I think I want to live my life and you're just in my way." 

Konteksti su čuda.

6 comments:

  1. Od tzv. laganog letnjeg hita do totalnog shita. Što ti je moć video zapisa. I što ti je moć stavljanja u kontekst. Čudo jedno. Inače, zanimljivu šetnju si napravio sa ovom pesmom.

    ReplyDelete
  2. Uopste nisam planirao da pravim setnju, dok nisam poceo da se krecem medj' postojecim video klipovima... Moc pokretnih slika je to :)

    Dobro, sve je pitanje konteksta: postoji ta urbana legenda za koju nikako da pronadjem dokaze - da je od svih komunistickih drzava sveta jedino u Severnoj Koreji "1984" bila deo lektire, jer su je oni čitali isključivo u kontekstu surove kritike - kapitalizma.

    ReplyDelete
  3. Nisam znala za tu urbanu legendu u vezi sa pogledom na to da je u Severnoj Koreji to kritika kapitalističkog društva. Kako god, možda se uslovno rečeno totalitarni sistem koji je Orvela inspirisao srušio, ali dvomisao, policija misli i novogovor caruju. Prvo smo upoznali Velikog brata, a onda i sami polako postali ili postajemo to isto.

    ReplyDelete
  4. U ovoj prici o SK je to kvaka: oni su mislili da se na njihov sistem to ne odnosi, "Pakao to su drugi" i taj stav.

    Davno sam negde citirao jednu sjajnu recenicu koju je Marko Kostic (reditelj, Princ od papira) izgovorio, ne znam da li je njegova ili je citat:

    "Smatram da se pravi totalitarizam ne nalazi u činjenici da si nadgledan, već ignorisan"

    ReplyDelete
  5. "Smatram da se pravi totalitarizam ne nalazi u činjenici da si nadgledan, već ignorisan" mi je malo tricky. Opet zavisi od konteksta. A može da bude i dvomisao. ;) Ali, Bojša, pravi business je samo showbizz, hehehe.

    ReplyDelete
  6. Dvomisao, naravno :)
    Mislim da je Marko ciljao na temu onog krajnjeg, potpuno razradjenog totalitarizma koji funkcionise bez obzira na broj jedinki, njihov stav o necemu, postojale jedinke ili ne... dakle supertotalitarizam...

    ReplyDelete