Thursday 14 July 2011

Tanjugeddon: vanzemaljci napadaju!

Mogući početak:

„Nekada renomirani proizvođač elektronske opreme, industrijski gigant Istočne Evrope „EI Niš“ planira veliki povratak na tržište lansiranjem novog modela računara, čija će ključna specifičnost biti najkompaktnija tastatura ikada proizvedena, a koja će u svom osnovnom modelu sadržati svega tri tastera: Ctrl, C i V. Kompleksniji model, namenjen početnicima imaće i veliki, masivni taster ENTER, namenjen onima koji ne umeju da mišem kliknu adekvatnu ikonicu na kojoj piše tekst „objavi“.
Ovaj i ovakav model svakako će pomoći oporavku nekadašnje dike i ponosa naše države, s obzirom na to da je namenjen isključivo novinarima – istraživačima, a njih, po svemu sudeći u Srbiji ima zaista mnogo!
Ukoliko model zaista zabeleži uspeh, planira se i model za rusko tržište, čiji su novinari već u strahu od cenzure uglavnom počupali sve tastere izuzev navedenih tri, te i za druge države sveta u kojima nema potrebe za korišćenjem tastera koji bi kako novinarima, tako čitaocima i samoj državi mogli doneti isključivo – neprijatnosti.“

. . .

Posredstvom Tanjuga (slogan kojim se preporučuju: „Tanjug. Tačno.“), danas je objavljena vest o sasvim izvesnom napadu vanzemaljaca sa planete Zeba, čiji su brodovi već stigli do Jupitera, do novembra će biti kraj Marsa „a do jeseni“ stižu i do Zemlje. Njihovi brodovi su obima 320 kilometara – a sve to je objavila „malo poznata grupa naučnika koja radi za SETI“.
. 
Bruka se, naravno, širila brzinom brodova Zebanaca (ili bi se reklo Zebljana? ;) – portal po portal je kopirao vest ne proveravajući ni da li je SETI možda ipak nešto više nego malo poznat; piše li išta na zvaničnom sajtu iste organizacije; kakvi li su to brodovi koji su „u novembru kraj Marsa, a na jesen na Zemlji“; zašto još uvek niko nije zvao barem Brusa Vilisa u pomoć i tako dalje. Vest je, prosto, postavljena, bez provere: RTS, B92, Blic, Novosti, 24 sata, Press – navodim one za koje postoje dokazi. Neki, štaviše, i nekoliko sati nakon "provale" da je ta vest zapravo kopija kopije sa nekog sajta kvaliteta „Tajne trećeg oka slepog kiklopa“ i dalje ponosno drže ove naslove, podižući, valjda, time čitanost, kao i ionako previsok stepen gluposti.
(Možda bi pravi naslov ovog teksta bio „Bliski susreti treće kopije? A kladim se u kuglager sa broda Zebanaca da će ova ista priča sutra biti objavljena u barem 2 dnevna lista. U piće se kladim da će barem jedan objaviti i neku muljavu fotku nečega što leti ka nama, dok će „javni servis“ promeniti šemu i početi sa filmovima u kojima gos'n Vilis spasava planetu.)

I kako su novinari oboleli od sunčanice uglavnom zaposleni u privatnim medijima, te se ne mogu žaliti na njih jer ih ne plaćamo svi mi, tako se ponovo otvara pitanje koji i kakvi su to ljudi, zaposleni u javnim preduzećima ili servisima (Tanjug, RTS) grickaju naše novce, ne radeći ništa, ušuškani u kosmički bolikurcizam (da ponovo iskoristim tu divnu srpsku reč), da ne kažem vanzemaljski amateriza.

Mučnina nastane kada se zamislim: kako da verujem ostalim vestima, onima koje ne mogu da proverim? Zašto da dajem novac za iste, u formi odštampanog papira?
.
Ako se na našem nebu ikada, kao u „Kraju detinjstva“ Artura Klarka, zaista pojavi nekoliko velikih brodova sa ciljem da izvrši selekciju i utiče na budućnost ljudskog roda, nadam se da će biti pravični.
U međuvremenu, „National Geohraphic“ ostaje jedini štampani papir koji kupujem u Srbiji. Ova odluka učiniće da preživi neko drvo više, a ostali neka propadnu: nije šteta.

Vesti:
B92 (naknadno editovana vest, ali pogledajte komentare ;)
RTS (možda je bolje ne čitati komentare, vest je takodje naknadno editovana)
Tanjug (nema komentara)
Press (komentari govore da bi bilo zgodno da vanzemLjaci požure)

I tako dalje.
U nekoj narednoj vesti, verovatno će pod šifrom "Ekskluzivno" objaviti kako Leteće Špageti Čudovište sosom preliva Mesec, ne bi li ga i'zela.




12 comments:

  1. i ti svašta čitaš :P
    još i taj imperijalistički džiografik
    nc nc nc

    ReplyDelete
  2. Nisam citao jer sam hteo, nego je ispadalo sa naslovnih strana na sve strane :)

    Imperijalisticki, ali cesto i subverzivan :)

    ReplyDelete
  3. Mnogo mi se dopada dijagnoza koju si dao onima koji proizvode vesti (odnosno, preuzimaju ih otkud stignu) - "ušuškani u kosmički bolikurcizam". :)

    ReplyDelete
  4. Trudim se da ne psujem mnogo... Ali nekada zaista ima momenata kada bi svaka stvar valjalo da dobije svoje ime.
    Ne posedujem copyright na samo reč, slobodno širi dalje :)

    ReplyDelete
  5. Ima smisla da novce daš za o'štampani ili pak neo'štampani papir, samo ako je dovoljno mek. Od vesti, samo vremenska prognoza, to me jedino zanima, ostalo sikter. ;) A, da, i eventualni (ne)predviđeni saobraćajni kolapsi, da ih izbegnem.

    P. S. Je l' se sećaš kad je njuz.net objavio o onom našem tipu, što je kao na'vato valjda neku ajkulu u Sharmu, pa se strangeri poprimali an gro... pa objavljivali na sve strane ko blesavi, ccccccc.

    ReplyDelete
  6. Em što je kopi - pejst, em što niko nije demantovao i treće, najviše me nervira ležerni, "Slobodno vreme" rubrika ton, kao - tolika je vrućina, ali gle, dolaze vanzemaljci. Posle ovoga, neću se žaliti na domaće trač - rubrike.

    ReplyDelete
  7. @retka zverka: Sve u svemu, ostane poslednja trecina stampanog medija, i to samo ukoliko se "tracevi" i "poznati" nisu prosirili i preko vremenske prognoze i sportskih strana (desava se :(
    Secam se Njuza i ajkule, naravno, ali - ako premerimo obim te zezancije i napada na Planetu Zemlju, ovo drugo ipak deluje kao ozbiljnija tema, da bi je jedan javni servis tako olako preneo...

    @KvaziGargi: Dokle god ne prepoznajes vise od 10% "poznatih" u tim rubrikama, sve je u redu :) Kad procenat bude presao 15%, brzo vracanje na klasike! :)

    ReplyDelete
  8. Vrlo dobro, odlicno, 4+. Dobro ide uz Troju u Gabeli i piramide iz Visokog. Ako je neka uteha, ovog puta se glupost projektuje u futur, dajuci nam nadu da ce do jeseni, ako vec ne do Novembra, ljudi shvatiti. A nije uteha jer nece.

    BTW, vidim da TANJUG jos uvek drzi vest bez izmene ili brisanja. Bice da im jos nisu kupili ultra-mega slozeni model onog racunara sa pocetka, sa dodatnim "Delete" dugmetom, ili makar tasterom "X" za Ctrl-X...

    (huh... koliko reci oko budalastina... ne znam zasto osecam potrebu da se toliko rastocim... da su nesto pametno objavili, procitao bih i nista ne bih rekao... mozda bih razmisljao... kada si zadnji put procitao vest koja je ucinila da je ne komentarises, vec samo - razmisljas?)

    ReplyDelete
  9. Zaista duuuuuugo nisam video vest nad kojom sam se zamislio, a da nije iz korpusa bisera, provala, gluposti i lopovluka... Predugo.
    Tanjug, naravno, drzi vest aktivnom sve dok se ne pojavi demantij... Sa planete Zebe, direktno :)

    ReplyDelete
  10. Pre nestanka, Zemlja se suočila s najsavršenijom zvučnom reprodukcijom,
    najveličanstvenijim razglasom koji je ikada stvoren. Ali iz njega se nije začuo
    nikakav koncert, nikakva muzika, nikakve fanfare, samo jedna poruka.

    "Narode Zemlje, molim za pažnju", reče glas, a zvuk je bio savršen. Bio je
    predivan, kvadrofonski, sa tako niskim nivoima izobličenja da se čovek od
    toga rasplače.

    "Govori vam Proštetnik Vogon Jelc iz galaktičke uprave za hipersvemirsko
    planiranje", nastavio je glas. "Kao što ste bez sumnje upoznati, planovi
    razvoja spoljašnjih oblasti Galaksije nalažu izgradnju ekspresne
    hipersvemirske trase kroz vaš zvezdani sistem i, na žalost, vaša planeta jedna
    je od onih koje su predviñene za uništenje. Proces će trajati nešto manje od
    dva vaša zemaljska minuta. Hvala."

    ReplyDelete
  11. E sad to ukrsti sa ovom vesti:

    http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=08&dd=15&nav_id=532081

    Ako je Tanjug u pravu,izgleda da nam ipak ima izlaza iz ekonomske krize!

    ReplyDelete
  12. Sreca, naslov me nije oterao od citanja ostatka vesti, kakve sve stupidarije objavljuje B92 u poslednje vreme, umalo da zatvorim vest odmah, iz zgloba...

    E sad, ili vanzemaljcima prikrivaju zelju za jos jednom vecom makljazom, ili ce makljazu prikrivati vanzemaljcima, ali nama dodje isto...

    ReplyDelete