Saturday 4 June 2011

Gagarinovim očima, 108 minuta

Izvrstan četvorosatni dokumentarac BBC-a „Space Race“  otkriva da je Gagarin izabran za Prvog Čoveka U Svemiru ne samo zbog savršene fizičke spremnosti i letačkog iskustva, već i zato što potiče iz radničke porodice. Dok su mu roditelji radili na „zajedničkom imanju“, Jurij je odrastao doslovce u kući od blata. Sovjeti su želeli da iskoriste tu priliku i još jednom dokažu da je put od blata do zvezda – moguć.

Sergej Titov, prvi kandidat za pilota tog leta, postao je drugi čovek lansiran svemir zbog proburžoaske prošlosti njegovih roditelja. 
Ironijom sudbine i sticajem okolnosti, Titov je svoj buržoaski karakter pokazao i dokazao i na delu - tako što je postao prvi čovek za kojeg je zabeleženo da je u svemiru - zaspao, ali to je za drugu priču, o drugom letu.

Natrag na Gagarina.
Projekat „The First Orbit” je rekonstrukcija Gagarinovih 108 minuta provedenih u orbiti.
Sve je tu: od lansiranja Vostoka, preko komunikacije sa vođom čitavog projekta Koroljevim (proveo je šest godina u Gulagu, iz kojeg su ga vratili da bi Sovjetski Savez vinuo ka zvezdama!), preko (pre)dugih minuta tišine tokom kojih preleće usnulu Ameriku i Vernera Fon Brauna, Koroljevog takmaca koji je besno gledao u nebo, sve do sletanja na Zemlju. Sve to je snimljeno tehnologijom koja bi trebalo da nam dočara kako je Juriju bilo tamo gore.

Ignorišite suvišnu orkestraciju koja prati film. Juriju sigurno nisu svirale violine u slušalicama, već je slušao škripu metala i napinanje čelika, slušao je strune u sopstvenoj glavi kako se zatežu dok brinu da li će letelica izdržati, zagledan u kolevku, nasmejan i toliko rastrojen da je u jednom trenutku on, iz kosmosa, uputio pitanje Koroljevu:

„Ja sam sjajno. Nego, da li ste vi tamo svi dobro?”

Snimci dijaloga Gagarina i Koroljeva u filmu su autentični.

Gledati u Full screen modu:

10... 9... 8... 7... 6...




Više o projektu dostupno je ovde >>



8 comments:

  1. Zanimljivo da je Koroljev, kada je 1941 rehabilitovan, dobio naređenje da se javi u konstrukcioni biro u Moskvi, a za put od Sibira do Moskve da se snađe kako ume, malo peške, malo taljigama ili kamionom ko hoće da ga preveze neku deonicu. Putovao je mesec dana i kažu da mu je taj put narušio zdravlje više nego gulag.
    Ali kad smo već naveli da je Koroljev bio šest godina u gulagu, red je reći i da je njegov američki takmac bio u približno isto vreme šest godina u SS-u i da su rezultai njegovog naučno istraživačkog rada imali prilično čudan efekat na civilno stanovništvo južne Engleske.

    ReplyDelete
  2. Nisam znao ovaj detalj o putovanju...

    A taj deo o Verneru fon Braunu je bio ostavljen za narednu priču. No, kad smo već počeli - valja reći da ne samo da je bio u SS-u: Verner fon Braun je nosilac i odlikovanja nemackog ratnog heroja. Njegov izum - V2 bombe su ono što je ne samo ubijalo ljude u južnoj engleskoj, već ga je i preporučilo Americi da ga odmah po završetku rata prebace na svoj kontinent, pre no što ga pronađu Rusi, koji imaju sličan cilj...

    ReplyDelete
  3. veoma, veoma zanimljivo... digresija: baš sam rekao prijateljici pre neki dan da izgleda imam svemirsku bolest! kad sam postavljao ovu vest zamalo se nisam ispovraćao!!!

    http://www.gdestinacija.com/destinacije/Evropa/novosti/1434/Kako+se+Zemlja+obr%C4%87e+oko+zvezda.html

    ReplyDelete
  4. Von Braun je znao za novi energetski sistem gde se džabe energija "vuče" iz etra ili polja nulte tačke još u doba kad smo mi nosili pelene.
    Čudno kako svi ferceramo na svemirski program ovih dana. Mene, vrlo zloslutno, zanimaju snimci vrila i foo fightersa i ostalih vaffe-a. Ako imaš vremena i sećaš se časova nemačkog pogledaj priče vezane za Neue Schwabenland na Antarktiku. Čudo rade ti Nemci i dan danas.
    Najbolje od svega je što su na dan kraljevskog venčanja prijavljeni nlo-i iznad cele Evrope, čak i mi imamo snimke iznad blokova na Tjubu. Švabe su se pozvale same :)

    Na kraju, poprilično je izluđujuće što stojimo po pitanju energetike dok se tamo neko negde ne smisli kako da ipak zaradi na džabe energiji. Zato je svemirski program i ostao na nivou od pre sto godina...

    ReplyDelete
  5. @ah neša: a svemir se ljuljao i ljuljao i ljuljao... ;) Lud je snimak, kako i da ti se ne zamanta u glavi i stomaku ;)

    @yzse: Dosta je hrabro pozivati se na moje secanje nemackog jezika, ali pokusacu da ispratim to na YT...
    Mein Deutsch ist sehr schlecht, Ich habe alles vergessen!

    Ako si u prilici, pogledaj taj BBC-ev dokumentarac, ima svačega u toj priči ;)

    ReplyDelete
  6. nisam stigla jos uvek da pogledam ovo, ali kad smo kod kosmosa, evo neceg kratkog i toliko velicanstvenog da mami suze, napravljenog od tone materijala koje nam je pruzila misija Kasini:

    http://vimeo.com/24410924

    ReplyDelete
  7. Videla prvu epizodu, super je... nastavljam dalje :)

    ReplyDelete
  8. Cekaj, tek ce se stvari zakuvati ;)

    ReplyDelete