Saturday 25 June 2011

"Bouvi" (Mark Špic, biografija)

„Zatim mrak, zapara, oštar snop bele svetlosti i Bouvi se, ponovo unazad zalizane kose, spušta niz stepenice u crnom prsluku, beloj košulji i crnim pantalonama, pevajući još bezizražanijim tonom nego na ploči, kao da želi da upropasti neko venčanje s mnoštvom gostiju, objavljujući da je punč otrovan.“
(Mark Špic, u knjizi)

Dok je sjajna knjiga Nika Stivensona – „Dejvid Bouvi, slava, zvuk, vizija“ >> više fokusirana na tumačenje značaja Bouvija u pop kulturi - nedavno objavljena knjiga Marka Špica je biografija u pravom značenju te reči: detinjstvo, teenage wildlife, proboj, slava, usponi, padovi, uplovljavanje u luku.
Mark Špic („Uncut“, „Spin“...) je izvanredno informisan o svakom detalju karijere i tek ponekad sebi dozvoljava unošenje ličnih impresija u priču a naraciju bazira na podacima ili intervjuima sa ljudima iz bližeg i daljeg Bouvijevog okruženja, bacajući novo svetlo na neke od manje poznatih delova njegove karijere - naročito najteži period Bouvijevog života > onaj višegodišnji period pre „Space Oddity“, pesme koja ga je konačno lansirala u orbitu.

Iako je „Strange Fascination“ Dejvida Baklija obimnija, „Bouvi“ Marka Špica je svakako najbolje što se na našem jeziku može naći, a njenih 500-ak stranica je dobra prilika da se ponovo zavrte Bouvijevi snimci - koji tokom čitanja dobijaju novo značenje i vrednost; neki albumi dobijaju novu šansu da zauzmu mesto koje im zapravo pripada i sve to ponovo budi nade da će se Dejvid još jednom vratiti na scenu, iako sa nje, zapravo, nije ni odlazio.

Samo je, konačno, usporio.

Delić knjige je dostupan za čitanje ovde >>


3 comments:

  1. Čudno... ovih dana baš slušam Golden years, i nešto me je uhvatilo ludilo da preslušam ploču Let's dance, ali mi gramofon ne radi (već decenijama). Baš ću da pročitam, on jeste lik za istraživanje :)

    ReplyDelete
  2. Možda je još čudnije što su pre nekoliko dana objavljena 4 remiksa iste te pesme :)

    Evo jednog od 4 remiksa: http://www.youtube.com/watch?v=WXqudpxminQ

    Uživaj :)

    Za "Let's Dance" se još uvek mogu naći komentari da je taj album "izdaja" publike, ali ne - to je savršena plesna pop ploča, što je i želeo da napravi :)

    Ne moraš da popravljaš gramofon, evo celog albuma za preslušavanje :)

    http://grooveshark.com/#/playlist/Let+s+Dance/55894204

    ReplyDelete