Saturday 23 April 2011

"Svetski dani" i ugrožene vrste


"Ja ne tragam za otkrovenjem bilo koje vrste, jer šta god da mi se kaže, obavezno je ograničeno onim što sam u stanju da čujem i razumem. Niti za znanjem iznad kog mi je, na određeni način, sve već poznato. Niti za prosvetljenjem, prema kom svesno ne mogu da težim. Niti za iskustvom, jer u krajnjem slučaju mogu biti svestan jedino onoga što se već nalazi u meni. Za čim onda tragam na kraju priče? (...) Za utehom, možda. Možda za utehom.“
(Alberto Mangel, "Biblioteka noću")

Dodeljujemo "svetske dane" ugroženim vrstama, željama i idejama. 

Postavlja se pitanje - šta ćemo učiniti kada svi kalendarski dani postanu "svetski dani" toga-i-toga, odnosno - da li će neke od ugroženih vrsta, želja i ideja prestati da budu ugrožene pre no što se čitav kalendar zacrveni - ili će prosto nestati, te će njihovo mesto moći da zauzme nešto drugo? 
Trka je neizvesna.
Knjige još uvek opstaju. Danas je "njihov" dan. (Množina, u ovom slučaju, zvuči optimističnije od tog usamljenog "njen dan".)
Njihov opstanak, kao i opstanak svega drugog, zavisi isključivo od ljudi.

Prema podacima Ministarstva Prosvete - nedavni PISA test pokazao je da je "60 odsto 15-godišnjaka funkcionalno nepismeno i da ne razume suštinu teksta koji je pročitalo."

Uzgred, nedavno je pokrenuta i inicijativa da se 10. jul proglasi "Svetskim danom SREĆE".
Peticiju da se i sreća uvrsti na spisak možete potpisati ovde.

(c) Van Vanten etcaetera


















3 comments:

  1. Nisam imao ranija saznanja o gore pomenutom Argenitincu, ali, pošto mi je citat delovao odveć depresivno izgulah ga...i godina rođenja mi je sve rekla, godište mog ćaleta, dakle, oni što su se zaluđivali sa "strawbery fields forever" a posle postali ili vojnici i kreatori neolib fašizma ili razočarani kvazifilozofski naricatelji nad svojom "revolucijom", jedna po celu civilizaciju opasna generacija, što se u posldnjih petnaestak godina jasno da sagledati od kada je došlo doba njihovog vakta.
    No dobro, od njih se ništa bolje ne da očekivati, u ostalom Uelbek ih je dobro opisao,ali mi je nejasna i do misterioznosti enigmatična, bar u Srbiji, opčinjenost moje generacije semenom gluposti koje su oni posejali, a koje ta moja generacija tako prilježno zaliva, ne bi li, valjda, taj korov izrastao veči i snažniji, a što meni, izvinjavam se na vulgarnom poređenju, liči na upotrebu istrošenog i odbačenog kurtona (o da, ima u ovome i psihološke simbolike, a tek majke kada bi uveli u igru sa njihovim vazda osvetoljubivim kastracionim težnjama).

    p.s
    ti planetarni dani bilo čega su mi oduvek bili bezveze, onako falš, neiskreni, u ostalom sutra je jedan je od takvih dana, doduše sa "malo" dužom tradicijom, ali suštinski je to ista priča (da se razumemo, recpect to Jesus, ali ne i za mnoge "tumače lika i dela" koji su usledili)

    p.p.s.
    ok, malo sam cirke, al znam šta govorim :)

    ReplyDelete
  2. @vrabac

    i posle kažu alkohol je štetan :)

    ReplyDelete
  3. @vrabac: prilicno surovo si rasekao Mangela na kriške, koliko sam shvatio samo na osnovu pročitane biografije, da si u ruke uzeo barem kratku i fenomenalnu ovde prevedene "Stivenson pod palmama", o "Biblioteci noću" sad ne bih, elem - video bi da si promašio odred, tj. teško se može nazvati nečijim vojnikom ili kreatorom neolib fašizma.
    Barem ja, za sada, među pročitanim redovima nisam pronašao ni naznaku takvih pokušaja...

    @maare: ipak moramo da mu pevamo "manje vina, manje vina..." :)

    ReplyDelete