Tuesday 19 April 2011

"Jedan kit vidi ljude" (Tabuki)

"Uvek tako zadihani, dugih udova kojima često mašu.
I kako su samo slabo zaokrugljeni, nemaju dostojanstvo dovršenih i dovoljnih oblika, već malu pokretnu glavu u kojoj kao da se koncentriše sav njihov čudni život.

Stižu na more klizeći, ali ne i plivajući, gotovo kao da su ptice, i nanose smrt nežno, s ljupkom surovošću.

Dugo ćute, ali potom se deru jedni na druge s iznenadnim besom, kao neki splet zvukova koji se gotovo ne menja i kojima nedostaje savršenstvo naših osnovnih zvukova: zov, ljubav, žalosni plač.

I kako mora da je mučna njihova ljubav: trnovita, gotovo gruba, brza, bez trunke masne naslage, i pogoduje joj njihova izdužena priroda koja ne predviđa herojske teškoće spajanja niti veličanstvene i nežne pokušaje da se ono postigne.

Ne vole vodu, i plaše je se, i nije jasno zašto ulaze u nju.

I oni se kreću u čoporima, ali ne vode ženke sa sobom, i pretpostavlja se da one negde drugde borave, ali su uvek nevidljive. Ponekad pevaju, ali samo za sebe, i njihova pesma nije zov već neka vrsta bolnog lamenta. 

Vrlo brzo se zamaraju, i kad padne noć, pružaju se po malim ostrvima koja ih nose i možda zaspu gledajući u Mesec.

Tiho skliznu i jasno je da su tužni.“ *



Njihovim jezikom rečeno:




* Antonio Tabuki: „Jedan kit vidi ljude“ objavljena je u antologiji „Moderna svetska mini priča“ priređivači Brajović Snežana i Milisav Savić, 1996. Prevod: Jasmina Tešanović.

7 comments:

  1. Genijalno. Ali zamisli tek kako nas vidi jedan kamen? "Plavičasta izmaglica koja se pojavi ponekad, na kratko, pre tektonskih promena. Neki kažu - samo mit, snovidjenje..."

    ReplyDelete
  2. Blistavo! :)

    A u kadar mi sada ulaze i delfini, tacnije, izlaze iz kadra - uz legendarnu recenicu "Dovidjenja, i hvala za svu ribu!"

    ReplyDelete
  3. Veliki je majstor!

    Upravo se docepao i novoobjavljene "Vreme brzo stari"... A njegove kratke price (uglavnom objavljivao "Rad", cuvene crvene knjizice) su tek cudesne... Procitas jednu pricu i hranis glavu procitanim narednih 7 dana.

    ReplyDelete
  4. Preporuči mi neki naslov koji ti se dojmio. Vidim da na lageru Biblioteke grada ima dosta njegovih knjiga. Naravno, ove poslednje nema.

    ReplyDelete
  5. Kojim god putem da kreneš - nećeš pogrešiti: možeš početi od njegove možda najpoznatnije - "Pereira tvrdi da..." a možeš početi i od zbirki kratkih priča, od kojih su "Mali nesporazumi od velike važnosti" i "Crni Anđeo" meni ostale u sećanju kao bolje od "Linije horizonta" - ali sve je to, zapravo, odličan - pet :)

    ReplyDelete