Monday, 17 May 2010

Touching from the Distance (18.05.1980 – 18.05.2010)

Neki izvori navode da je poslednji nastup Joy Division završen pesmom „Digital“.
Poslednja pesma koju je Ian Kertis podelio sa publikom, počinjala je dakle onim zlokobnim „Feel it closing in...“

Poslednje reči koje je mahnito otpevao u mikrofon bile su, samim tim:

„Don't ever fade away/
Fade away/
Fade away/
Fade away...“

Sa skoro bezbedne udaljenosti od tačno trideset godina - koliko je prošlo od njegovog samoubistva - jasno je zašto je Pol Morli svojevremeno napisao da su Joy Division poslednja velika grupa pop muzike; postaje jasno da je Ian poslednji veliki pesnik rock'n'rolla, od one sorte koja se ipak prepustila demonima koji ih odvukoše ka dnu, poslednjem mestu na kojem pesnici-prokletnici i dalje traže spasenje.

„Ako bi bili besmrtni,
to bi bilo nepodonošljivo“

Piter Savil je u sjajnom dokumentarcu (autor Grant Gee, 2008) izjavio: "Dve stvari su ono što definiše Joy Division: "Unknown Pleasures" i „Closer".
Sve ostalo je trgovina. Trgovina sećanjima."
"This is One of the last true Stories in Pop..."

Večeras se putuje kroz sećanja i najvažnije artefakte: od prvog udarca prenategnutog doboša prepunjenog odjekom u „Disorder“, sve do smiraja mehaničkih zrikavaca u „Decades".


4 comments:

 1. Slusamo ja i burazer pre izvesnog vremena Unknown Pleasures i negde na New Dawn Fades moj brat ce reci : " jedino ne znam sta im je trebao onaj New Order posle".

  ReplyDelete
 2. Onda ni pod razno ne daj burazeru da sluša novi projekat Bernarda Samnera - Bad Leutenant - koji je napravio nakon raspada N.O... Toliko je loše da je depresija nakon toga veća nego od "New Dawn Fades"...

  No, obratite pažnju na singl novog benda Peter Hook-a (bend se zove "FreeBass") pesma je - "You Don't Know", vredi slušanja.

  ReplyDelete
 3. Zikica Simic:
  Art of Darkness -
  http://www.b92.fm/channel/Dole+na+uglu/65847.html

  ReplyDelete
 4. bio taj dokumentarac pre neku noc na HRTu (valjda tamo), onako bacao sam uvo i pogled (sa monitora) s vremena na vreme dok sam radio (bem ti pasji zivot kad mora da se sljaka do kasno u noc)

  ReplyDelete