Monday 26 April 2010

Uzdizanje: B92!

Najpre uhvatiš samog sebe u žurbi - da što brže završiš sa pranjem zuba i ostalom gimnastikom, jer je radio aparat u drugoj prostoriji, ne čuje se.

A glas je od onih uz koje si odrastao i po kojem pamtiš zlatne dane radija.

Onda shvatiš da su pesme birane da bi zaista razbuđivale moždane vijuge i inspirisale te za dan koji dolazi, i da nisu samo puke pauze između dva govorna segmenta.

Onda shvatiš da uopšte nije zdravo istovremeno i slušati "Uzdizanje" i voziti, jer je program nepredvidiv i zabavan, mogao bi neki saobraćajni znak ostati neprimećenim - naročito tokom sekvence tokom koje voditelj i njegovi gosti crtaju slušaoce na osnovu instrukcija koje slušaoci daju ("Ja imam obrve takve da lepo štite od kiše"... "Grudi? Grudi su mi tako, kao dva mrtva pacova..."), da je program lišen brendiranih rečenica i konačno je lakše razlikovati reklame i voditelje, da je sve krcato inspiracijom za uzdizanje iznad svih muka koje nazireš kao ponedeljak jutro. I da je najzabavnij deo jutra slušati one koji se raspituju "Gde su Gorica i Dragan?" i one oduševljene upade malo starije garde ("Konačno su te vratili!", "Dobro došao, Srđane!")

Srđa Anđelić (vidi sliku), nekad poznat i kao Mjehur Ubica, od jutros radi na "Uzdizanju", novom jutarnjem radio-programu B92. Ne znam kakvi su korporativni planovi radija i koliko će i kako ovaj radijski kalambur funkcionisati, ko će voditi program sutra ujutro - ali je doneo osveženje koje je inspirisalo i ovo pisanje u 08.42h ujutro. I to je, valjda, još jedan dokaz koliko je ovaj jutarnji program različit a i dalje svrsishodan, jer, razbuđuje sva čula.

I uopšte se nisam pitao koliko je sati i kolika je temperatura.


17 comments:

  1. Meni je najgenijalnije: "Posaljite sms ili prelazim na RTS"

    ReplyDelete
  2. :)

    Spominjanje javnog servisa je bilo zabavno! :)

    Gospodin koji je objasnjavao genezu "Porodice Jovanović" je ono što ću pamtiti... uz rečenicu "želim vam da se uhodate, mladi ste"

    ReplyDelete
  3. Mjehur i njegov izbor muzike uzdizanje cine fantasticnim....
    ...bice valda prostora i za Gocu i Dragana,negde na nekoj radio stanici,jer bi stvarno bilo shteta da i oni negde ne prshte...
    ...veliki poydrav za sve..:)

    ReplyDelete
  4. Bice prostora svakako - koliko znamo uskoro pocinju na Radio Beogradu...

    To ce biti genijalno - krene onaj dzingl sa gongom

    Radio Beograd,
    Prvi program...

    a onda njih dvoje kao sustinska, ontoloska suprotnost toj ozbiljnosti...

    valjda ce tako biti, osim ako ne padne auto-cenzura...

    ReplyDelete
  5. moram da ti priznam da si mi probudio nostalgiju.

    moraću da čekiram.

    p.s.
    ja se nadam da gorica i dragan neće dobiti prostora. bar ne neki koji ima presek sa mojim psihološkim prostorom.

    ReplyDelete
  6. Bice neverovatno ako radi cele nedelje, tj. svakog jutra...

    I svakako se njihov i moj prostor nece medjusobno sudarati, kada budem poceo da slusam frekvencije poput RB, znacu da sam u penziji i da je kraj blizu. Dakle, nikada necu poceti da ih slusam :)

    ReplyDelete
  7. hah, ja sam onda rođen kao penzos jer sam ubedljivo najviše vremena pored radija proveo upravo uz rb1. kad se malo poraslo, slušao se i yu radio i b92 i studio b a poslednje vredno pomena čega se sećam je bio skc radio koji je brzo utonuo u glib aljkavosti. već godinama nemam radio prijemnik.

    ReplyDelete
  8. Sa RB1 sam mogao da slusam samo Djuzin "Zabavnik" i kada sam bio sasvim mali - "Iz operske loge... mislim, loze"... Ostatak programa, na celu sa raznim "Karavanima" i slicnim emisijama prosto nije nasao prostor u mom svetu... Dok je pak RB2 oduvek razbijao sa dramskim programom, dobrim "trecim programom" i emisijama u kojima sam otkrivao Fred Fritha, Kejdza i ostale bisere - i bilo je suludo slusati te sumanute tonove uz one "seriozne" najave :)

    Yu Radio je jedno vreme bio fenomenalan, ali to vreme je davno bilo... Zapravo, u proteklih nekoliko godina sve cesce se zamenjuje teza "muzicki radio" (sto je 94.9 na primer bio) i "radio sa muzikom" sto svi ostali WinAmp radio programi jesu...
    tja.

    ReplyDelete
  9. prvo da kažem ono što sam zaboravio u prethodnom javljanju: mjehur je meni oduvek bio beskrajno simpatičan, što ne mogu da kažem za njegove prethodnike iz jutarnjeg programa b92, ono malo što sam hvatao na tv kanalu mi je vazda bilo neizrecivo dosadno, možda i zbog njihove petnožilne želje da budu zanimljivi.

    u pravu si za rb2 i posebno rb3, koji je vazda bio potpuno nadrealan i programski i slušalački posmatrano. što se tiče rb1, radio prijemnik moje pokojne nane je bio stalno podešen na njegovu frekvenciju... nije sad da sam bio die-hard fan "karavana" i njegovih idiotskih špica, ali sam i to slušao... ono što sam najpažljivije pratio je bilo nedeljno "vreme sporta i razonode" i prenosi fudbalskih utakmica... pa jordan ivanović kada sigurnim grlom iz studija prozbori "idemo sad u tuzlu", i odma' zatim šuštavi glas koji se jedva čuje "1:0 na tušnju za slobodu..."

    ReplyDelete
  10. Kako se pamte detalji koji su tako davno prosli kroz etar i raspali se na atome... :)

    Priznajem, jutarnji u utorak i sredu nije bio toliko intrigantan koliko Mjehur u ponedeljak, ocigledno je da se on kao najstariji medju njima najlakse budi...

    ReplyDelete
  11. Golemo sam zakasnio na ovu raspravu i žao mi je zbog toga. Neke stvyri su već postale jasne (ko će voditi "Dizanje" i kako...). Sad tvoj blog pratim preko rss feeda, pa valjda neki sledeći put neću kasniti ovoliko.
    Elem, na prvom mestu, mogu da kažem da je Mjehur neverovatno velika legenda i faca, sa neograničeno velikom dozom hrabrosti da baš on bude prvi koji će voditi program posle Gorice i Dragana. I da on bude taj na koga će da se svali skoro sav gnev ozlojeđenih slušalaca "devedezdvojke" koji su se budili uz Goricu i Dragana. Extra što me kupio sa Bebi Dol ("Superboj", pamtim to kao da je bilo danas), što je bila prva pesma koju je pustio u svom "Uzdizanju".
    Špijunirao sam malo Goricu i Dragana na Radio Beogradu i najčešća rečenica koju su što Dragan što Gorica izgovarali je: "A je l sme ovo da se kaže na RTS-u?"
    I eto, hteo sam da pišem i ja o tome, ali si većinu toga što sam hteo da kažem, i sam rekao.

    ReplyDelete
  12. Neka si i zakasnio u raspravu, ima tu tema koje nisu raspravljene do kraja :)

    Goricu i Dragana sam slusao 1-2 puta, istina u vreme kada su tek presli, i nisam se vise vracao na frekvenciju: delovalo je nesigurno i stegnuto, Gorica se jos i drzala hrabro, ali Dragan kao da se nasao na potpuno nepoznatom terenu bez kompasa u ruci. Verujem da se u medjuvremenu promenilo... ali moram da proverim da li na bolje ili na od mene dalje.

    A zao mi sto Mjehura vise nema u jutarnjem, ovo sto sada vrte je zapanjujuce isprazno, jedino Zorana ponekad uspe da izvuce stvar jer ima u sebi energiju kakvu bi voditelj jutarnjeg morao da ima. Jutros, dok sam vozio cujem Milosa kako izgovara recenicu "evo, svi se smeju u studiju" i setim se onog prastarog dzingla u kojem su upravo takve stvari karikirali, koristeci snimke sa raznih krshevitih stanica - "svi u studiju su podigli ruke i radosni su!".

    Kako vreme odmice, izuzev jutarnjeg termina u kojem Beta RFI pusta veoma dobru muziku, ostatak dana sam na Studiu B ili valja slusati "Nevidjeno" na B92, Pavle i ekipa jos uvek lepo otkrivaju nove teritorije.

    ReplyDelete
  13. Da, nisam mogao da odolim da ne "šacnem" Goricu i Dragana na RB1 i imam isti utisak kao i ti: zaista su izgledali nesigurno, a sve to "začinajvali" pitanjem: "Je l sme ovo da se kaže na RTS-u?" Kad se povremeno uključe na Prvi program RTA-a u "Jutarnji" a ja ih "smotrim", izgleda da su se dobro snašlii i provukli ono što je mene u njihovom "Dizanju" na B92 dobro nerviralo: previše (u)prost(ačen) način komuniciranja. Kruna svega je bio džingl (a on služi, valjda, da se pocrta atosfera u emisiji), u kome Gorica kaže>: "Ajmo žene gaćeeeeeeeee". Nije to samo bila rečenica, kao što rekoh to je bio stil. E toga više nema u "Dizanju" na B92, pa sam ponovo bio počeo da slušam "Dizanje" kad je krenuo Srđa Mjehur.

    Što se Miloša tiče, dobro si napravio poređenje sa džinglom "svi su veseli uzdižu ruke i radosni su" (valjda tako ide), a to je, ako se ne varam, iz "TV manijaka", takođe blaženo počivše emisije. Ne bih voleo da je "Dizanje" sa Goricom i Draganom postalo klijent "TV manijaka" (mada se, da budem grub, opasno približavalo onome što su ismevali), i voleo bih da ga sadašnja ekipa koja radi ne dovede na taj nivo. Milošu bih dao šansu, mada je pitanje na koji rok? Meni nije uopšte želja da neko dođe da vodi "Dizanje" na način na koji su to radili Gorica i Dragan, posebno poslednjih recimo godinu dana, kad sam, veruj mi "skidao" sa "devedezdvojke" u vreme "Dizanja" i kad god bih se vratio bio sam zabezeknut koliko je program nisko otišao.

    Opet o Srđanu: kad se povukao sa mesta voditelja (napustio "Propeler"), rečeno je da se više neće vraćati; da ne bude sad kako sam nešto preterano pametan, ali sam znao da je to sa njim u "Dizanju" privremeno.

    Ovo je najkraće na zadatu temu što sam mogoa da napišem. :-)

    ReplyDelete
  14. I eto, zaboravih da se složim s tobom za "Neviđeno". Evo, sad ću da se složim! :-) Čitam malo gornje komentare; čega su se sve (pri)setili... E, stvarno bi bilo dobro da sad prekinem. Potrošiću (ti) ceo internet.

    ReplyDelete
  15. Slobodno trosi ceo internet! :)

    Ja 'patim' za celom tom skolom radio-voditeljstva, a zapravo zivotne filozofije koje je imao i Propeler i ona emisija sa Kostom i Bilbijom u kojem su se njih dvojica nadjeb... preigravali (deo spice je bio "dva ovna na brvnu"), da ne pricam o prethodnoj generaciji emisija, jos od Turskog kupatila, koje je prestalo da se emituje pre cca 20 godina :(

    A da je jutarnji tesko raditi, znam da jeste, jer ti kao nesto moras da budes sav cheerful od 6 ujutro, radio sam jutarnji jedno 2 godine pored ostalih emisija i nije lako drzati paznju u terminu u kojem ljudi ocekuju nesto pozitivizma koji ce ih gurnuti u novi dan. Dajemo sansu - dakle - svima, ali da obecaju da ce se popraviti :)

    ReplyDelete
  16. Verujem da (će) se moj glas (i dalje) važi(ti) bez obzira na činjenicu da sam iz unutrašnjosti (iz Čačka), i da shodno tome, nisam baš mogao neke stvari da ispratim u potpunosti.

    Taj "The B92" (a to će reći, njegove zlatne dane) slušao sam povremeno u studentskoj sobi mog brata. Strahovito se razlikovalo od svega što je tada moglo da se čuje i sa tim utiskom sam uvek odlazio iz Beograda.

    Verovao sam da će proširivanje čujnosti Radija "B92" da znači širenje duha velegrada, nuđenje nekih novih, kvalitetni(ji)h pogleda na svet. Umesto toga, dobili smo lagano potonuće.

    Pisao sam Gorici o tome (ona je bila direktorka nečega na radiju) još dok je umesto njene emisije subotom termin dobio Miki iz "Velikog brata". To je za mene bio pravi šok. E sad je to stvarno posebna tema...

    U redu je to da je teško raditi ujutro, u redu je da je teško da osmisliš kako ćeš nekoga "ugurati" u novi radni dan, ali zar (je) baš mora(lo) na takav način? Mislim, njihov poslednji "performans" ismevanje neženja i "provodadžisanja" a što su oni zvali "gde se krije devojačka sreća" je sve pre nego smešno.

    ReplyDelete
  17. Na zalost, ne znam nijedan medij koji svojim sirenjem (delanja, teritorije, programa, sta god) nije samo razvodnio svoju sustinu... Ali, možda je to i pitanje ukusa, eto sad mladi imaju i na toj frekvenciji i Lejdi Gagu i Rihanče, zašto bi se ta frekvencija sad ne znam kako razlikovala od drugih preko dana :(

    ReplyDelete