Thursday, 18 February 2010

Re-listening Wind

"Listening wind" benda Talking Heads objavljena je pre tačno 30 godina, kao važan segment remek dela "Remain in Light".

Surove, opore, još uvek aktuelne naracije pod čijim se teretom melodija i briljantni aranžman ipak ne povijaju (što pesmu čini velikom), atmosfere tamne nelagode uokvirene hipnotičnim tok-taka-taka-tok-taka-taka ritmom, praćenim muljavim, sporim sinusoidama, ova pesma već decenijama predstavlja tajni znak po kojem se lovci na muzičke bisere međusobno prepoznaju.Sve navedeno je verovatno sasvim dovoljno razloga da tačno trideset godina ovu pesmu niko nije pokušao da obradi (štaviše - ne postoje dokazi da su je sami TH ikada svirali uživo).
Donedavno.

"Scratch my Back" je projekat kojim Peter Gabriel ponovo prekraja muzičke mape sveta. Dvanaest obrada pesama koje se protežu kroz rokenrol istoriju i sadašnjost (Bowie, Paul Simon, Radiohead, Magnetic Fields, Lou Reed, Elbow...) ne samo što sve pesme predstavljaju u potpuno drugačijoj, a svedenijoj formi od originala, već su ujedno i poziv svim autorima čije je pesme obradio da kroz projekat "I'll scratch Yours" – obrade Piterove pesme. Po najavama, Radiohead će obraditi njegovu "Wallflower", dok je album najavljen split singlom koji čine njegova obrada Magnetic Fields koji su zauzvrat obradili njegovu "Not One of Us".

"Listening wind" je konačno, nakon toliko godina i toliko prašine ponovo tu - sjajna, bogato orkestrirana a svedena; dostojna originala, čak i dramatičnija no ranije.
Bilo bi ravno čudu da se TH ujedine i obrade nešto Piterovo.
Preostaje nam samo da uživamo u trenutku.

"Wind in my Heart/Dust in my Head"

6 comments:

 1. pfff nemam sad vremena da pisem komentar, ali ocekuj!


  (morao sam za pocetak bar ovako da se javim ili bih na dupe progovorio:) )

  ReplyDelete
 2. vise nema dileme kojom ces muzickom numerom otvoriti svoju buducu radijsku emisiju na BIR-u. Cestitam, a mozda znas da li se u gradu zucka o eventualnom PG nastupu u Areni?

  ReplyDelete
 3. Peter Gabriel u Areni?
  Kakva vest!
  :)
  Ovo moze biti prva pesma u emisiji na BIR-u ukoliko je termin neki vecernji... ili moze biti ususkana izmedju dve dobre price... latinoamerickog mirisa.

  Pricacemo u nedelju :)

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Prva reakcija, na prvo slušanje, sa originalom duboko utisnutim u mali mozak, mi je bila: metiljavo.
  Posle više slušanja, ne bih to više tako okarakterisao, ali je definitivno energija drugačija. Na stranu to što Gebrijel po prirodi ima topliji glas od Birna, nema one tenzije, nervoze, sve je mnogo ravnije. Sam aranžman ne stvara jezu u kostima tako karakterističnu za osećaj straha pred neke važne događaje kao onaj u originalu (koji na taj način genijalno prati dramski razvoj teksta). Ovde je sve smirenije i nekako Gebrijel kao da ne veruje u reči koje izgovara.
  Možda i ima neke simbolike u tome. Možda se i Slušajući Vetar* vremenom umorio, prestao da veruje i samo besciljno nastavio da luta po market place. Pobune nеće biti, svaki otpor je uzaludan.

  Ne znam zašto, ali ovo me je podsetilo na ono kada je Bouvi izgovorio/otpevao "We know Major Tom's a junkie" i tako definitivno posle 11 godina shranio majora Toma.

  * Slušajući Vetar je ime indijanca koji je glavni junak ove pesme kao npr. Ludi Konj ili Besni Kojot, u suprotnom bilo bi Listening to The Wind. Mojique je samo francuski izgovor za Mohikanac.

  Velika je ovo pesma, vaistinu velika. Od civilizacijske bitnosti. Eto, doživeli smo da je prvi put neko obradi i imali sreće da to bude jedan majstor poput Gebrijela, ali, zamolio bih neke buduće namernike da to ne rade. Neka.
  Ashes to ashes.

  ReplyDelete
 6. Heh, pretpostavio sam reakciju :)

  Ja sam na prvih nekoliko slusanja bio najpre zbunjen, onda ljut, onda sam poceo da osluskujem i udaljenije gudace i trudim se da zaboravim Birnov vokal i ispasirano pevanje. I nisam razocaran.

  Dobro je sto ovo snimljeno i sto je uradio bas on: danima razmisljam ko drugi bi smeo da pokusa/umeo da uradi nesto dobro - i spisak je uzasno kratak.


  Inace, za Slusajuci Vetar je jasno/poznato - no priznajem, termin Mojique sam tretirao kao univerzalni nipodastavajuci termin, markiranje potlacenih kao takvih. Hvala za otkrice!

  ReplyDelete