Friday 26 February 2010

Niz drum, pevajući

Kako vreme odmiče, sve ređe pevam iz sveg glasa, a volim, razne energije izlete van.
Sve ređe sam na koncertima jer - sve je manje bendova čije diskografije naizust znam; sve je manje mesta na kojima muzika grmi a u kojima je prijatno biti. Konačno, loša gradnja čini svoje - jer ako čuješ kroz zid kad komšija kija ili jede keks – ne poželiš da pustiš glas u kasniji sat, kada si konačno kod kuće.

Pod tušem pevaju samo amateri.

Sve je, dakle, manje prostora.

Sve je postalo tiše.


Mesto poslednje odbrane, pokazalo se proteklih meseci, postala je kabina automobila - zimski period, zatvoreni prozori, ostali vozači ionako ne gledaju dalje od znaka na haubi i levlje od retrovizora, ne mare za tvoj ukus.
Pevaš do mile volje.
Punim plućima.
Iako znaš da, spolja gledano, deluje krajnje idiotski, dok čekaš zeleno.
Dolazi proleće,
otvaraju se prozori.
Kako nisam od onih koji će ozvučavati čitavu ulicu iz kabine automobila, moraću i tu da zaćutim, na neko vreme. U međuvremenu, ostaje mi da se zamislim nad činjenicom da plejer, u randomize modu jako često zastane baš na ovoj pesmi.

6 comments:

  1. kabina automobila je jedan od poslednjih bastiona slobodnog ponašanja (dubokog razmišljanja, psovanja, slušanja muzike, čačkanja nosa...i pevanja)... neko nedavno reče da je pre dosta godina jedan od bitnih elemenata okupljanja ljudi bilo i pevanje...sve manje pevamo

    ReplyDelete
  2. To za psovanje je tacno... mada, primetio sam da se ta radnja lako prenosi iz kabine na ostale prostore u kojima se krecem, te se suzdrzavam...

    Sve manje pevamo, jer je sve manje pesama koje pozivaju na ujedinjenje u jedan glas. A mali je broj stvari koje su toliko snazne kao hor glasova... Izuzetak je ovde nedavno spominjani Poliphonic Spree :)

    ReplyDelete
  3. Mnogo mi se dopada ova Bouvijeva stvar..šteta što je nekako ostala u sjeni u tom njegovom opusu, a opet..muzički sladokusci ionako je vole :)

    pozdrav

    ReplyDelete
  4. Komentari po raznim forumima i YT verzijama pesme govore da sladokusaca ima poprilicno!

    ReplyDelete
  5. Četiri pravila za pevanje u kolima sa uživanjem:

    - prazan put (što manje vozila)
    - ne previše kratko putovanje (barem nekolika pesama da se izvoza)
    - prava pesma
    - sam u vozilu ili zajedno sa baš tom osobom

    Teorija dokazana večeras oko 2:20AM, na pustom Bulevaru, u trenutku kad je Nick Cave započeo "(I'll Love You) Till The End Of The World", a baš ona osoba nije bila tu, ali kao da jeste, pogotovo kad je refren stigao, i kad se od emocija više ni sneg nije mogao nazreti.

    ReplyDelete
  6. Jedina "teža" pesma za vožnju (dakle, od onih koje te zapravo teraju da skreneš sa puta) je njegova verzija "Muddy Water"...

    Toplo preporučujem i kompletan soundtrack iz serije Californication, sa sve You Can't always get what you want" na početku.

    Priča kaže da je legendarni John Peel slušao nove trake dok je vozio i tako birao bendove za show...
    I da je skrenuo sa puta i počeo da plače, kada je odslušao "Teenage Kick" od The Undertones...

    ReplyDelete