Friday 25 December 2009

Upomoć! Should we stay or should we blow?

Imamo, dakle - dve glave, četiri noge i odnedavno četiri točka i želju da za ferije odemo napolje. Želja je stara dvadesetak godina, nije se ubuđala od predugog stajanja, konačno je ostvariva.


Planiramo, dakle. No, broj glava, broj točkova, vremenske prognoze i ekološke katastrofe nas prečesto vode u svim pravcima, iako pričamo o nedalekim komšijama.
Do Ljubljane i šta u njoj – znamo kako ćemo i zašto ćemo.
Znamo i gde: sjajan mali hotel u centru grada, pristojna cena sobe uz pristojnu cenu celodnevnog parkinga.

I preko granice Slovenije i Italije – znamo kako. Okvirno znamo i gde.

Do Venecije – znamo kako, ali se tu pitanja već gomilaju: parkirati u Mestri – pa vozom/autobusom do Venecije? Parkirati na aerodromu – onda nečim drugim do grada? Parkirati bilo gde a da nije zabranjeno i ne platiti nikome – a onda bilo kako do grada? Zašto ići u grad u kojem je nivo vode porastao dramatično u proteklih nekoliko dana? (Možda zato što će to biti nesvakidašnji ugođaj – hodanje kroz moguću svakodnevicu buduće Venecije – grada koji tone, čiji su pločnici svake godine sve bliži nivou mora; kakva prilika za fotkanje Trga Svetog Marka pod vodom; hodanje preko Rialta koji je sve manje most a sve više izbočina na ulici u nivou vode). Da li verovati izvesnom Vinćencu, zaduženom za e-mail komunikaciju sa potencijalnim gostima koji tvrdi da je hotel siguran od poplava? "Možda piše sa laptopa koji drži na kolenima dok pluta kanalima" - kaže A. Da li je sumanuto želeti i platiti za hodanje u ribolovačkim čizmama kroz grad koji je sve manje poznat po romantici a sve više po laganom nestajanju? (obavezno pročitati ponovo sjajan tekst iz National Geographica od pre nekoliko meseci) Koliko pitanja a koliko malo dana za odmor.

Ili valja putovati, rasterećen od svega što može biti, zagledan kroz šoferku u ono što upravo jeste?
(Predviđati moguće avanture? Dosadno, zar ne?)

Svi saveti na temu putovanja automobilom, parkinga i spavanja u i oko Venecije – dobrodošli.

 

11 comments:

  1. bio sam pre godinu dana. doživljaj je neopisiv.javi se za detaljnije informacije.

    ReplyDelete
  2. hvala ti! :)
    javljam se tokom sutrasnjeg dana! :)

    ReplyDelete
  3. "Ili valja putovati, rasterećen od svega što može biti, zagledan kroz šoferku u ono što upravo jeste?"
    Definicija najbolje moguce avanture.
    Vidim da imas "know how" ;-)

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Dakle da ovako, nedvosmisleno potpisan :)

    Moje informacije o Veneciji su toliko matore da im je već odavno istekao rok trajanja (isto nisu bile potrebne vize, pa ti vidi), međutim, sa nestrpljenjem očekujem sveže od tebe, Venecija će biti jedna od najverovatnijih stanica na onom putovanju koje sam ti spominjao (u povratku).

    ReplyDelete
  6. @blurred: nije to toliko "know-how", koliko "why not" :)

    @vrabac: mi krecemo odmah posle NG ka SLO, onda (ako stvarno ne potone do grla) ka Veneciji, sveze informacije ce biti oko 10.01 :)

    @mario (jos jednom): kada ne bih ceo dan radio, onda bih se i javio... Poslacu mail :(

    ReplyDelete
  7. Skoknete do jevrejskog dela i udjete u neciji stan da osetiti visinu, tj. nizinu plafona. Pogledate njihovo groblje. Obratite paznju na sva udubljena u zgradama u kojima su nekada bile ulicne svetiljke na bazi ulja i plamena. Obratite paznjun na sve sare na crnim gondolama i zamisljajte kako su ranije bogato izgledale dok ih nisu uniformisali zarad prenosenja umrlih od kuge. Nadjite neku ekipu 50something i pratite ih, smekeri znaju najbolja mesta.

    Za Veneciju je mozda i najbolje samo uhvatiti neki njen ritam, impuls, a ona te posle sama vodi, kao njeni kanali.

    ReplyDelete
  8. hvala i za ovaj hint!
    koliko se sada informacija smesalo u jedno, nije lako - pola na mailu, malo ovde, malo sa drugih izvora...
    Jedno je sigurno: idemo, neka potone, ako treba :)

    ReplyDelete
  9. Ja isto planiram odlazak za Veneciju na par dana kolima nakon Nove Godine. Opcija jedna je da ostavim kola u Mestri na parkingu hotela, druga opcija je da odaberem neki hotel u Lido Di Jesolo, pa onda bus + trajekt do Venecije.
    Malo mi kvari plan vremenska prognoza za prve dane januara, tako da mozda pomerim odlazak za 7 dana kasnije.
    Ako si vec skontao neke korisne stvari, tipa - dobar hotel u Veneciji ili da li slovenacka vinjeta na 7 dana prestaje da vazi ukoliko izadjes iz Slovenije u tom periodu, pisi.

    ReplyDelete
  10. @johnny: nakon sabranih glasova na temu parkinga - podeljena su misljenja - 60-40 je u prednosti ideja o parkingu na Mestri, ali ima onih koji zagovaraju i parkiranje na velikom parkingu cim se udje u Veneciju, skretanje desno :)

    Sto se smestaja tice, mi smo isli prostom logikom - tripadvisor.com - uzeli smo sve hotele sa tri zvezdice i gledali koji su najbolje (pr)ocenjeni od strane gostiju. Hosteli su, koliko gledam po sajtovima - isto ok. Hotel sa *** nema ispod 70 EUR za noc po sobi, sto kad se podeli na 2 i nije papreno... Toliko znam, za sada.
    Prognoza vremena jeste losa, poplava jeste do grla - ali, odmor traje samo do 11.01... :(

    ReplyDelete
  11. Учланите се на Блогомету!

    Blogometa.blogspot представља кућу добрих блогова, а ви врло лако можете пријавити и свој! Када постанете члан Блогомете, можете сами да постављате исечке из постова са свог матичног блога и да тако више људи има шансу да види оно што сте написали. Број посета и коментара се повећава, а истовремено имате прилику да упознате друге блогове за које досад нисте знали. Не кошта ништа а много вреди! На Блогомету се учлањујете тако што у коментару на било који пост оставите свој mail. Потом ћете добити потврду да сте постали уредник Блогомете. На врху странице налази се преглед последњих учлањених блогова. Опис вашег блога наћи ће се убрзо међу њима и многo више људи имаће прилику да чита оно што сте ви написали!

    Добродошли на Блогомету,
    кућу добрих блогова

    www.blogometa.blogspot.com

    ReplyDelete