Sunday, 6 December 2009

Last pop femme fatale standingIngrid Chavez
se u devetnaestoj godini uputila iz Novog Meksika ka Mineapolisu, vođena željom da postane muzičarka i pesnikinja, što je (očekivano) dovodi do vrata studija čiji je vlasnik Prince. Višegodišnje druženje, tokom kojeg je pokušavala da otelotvori svoje želje, rezultiralo je pojavljivanjem u njegovom "Grafitti Brigde" projektu i nizom nerealizovanih ideja - kako pesničkih, tako i muzičkih. No, tokom snimanja "Grafitta" Ingrid upoznaje Lenny Kravitza, sa kojim radi "Justify My Love" - kasnije prodatu Madonni i na čijem autorstvu naknadno dobro zarađuje. Na snimanju vokala za singl "Heartbeat" Ryuitchi Sakamota (sada već povezujete njen lik i glas, zar ne?) upoznaje budućeg supruga - Davida Sylviana - čija je karijera dobrim delom preusmerena zahvaljujući njoj: sa jedne strane činjenicom da je njenim novcem (dobijenog za gorenavedenu Madoninu pesmu) finansirano snimanje njegovog "Dead Bees on a Cake" a sa druge - činjenicom da je upravo ona izvukla najbolje iz njega, učinivši ga u tom periodu sigurnim i kompletnim autorom, srećnim čovekom. To srećno vreme njihovih života zabeleženo je na odličnim demo snimcima za nikada objavljeni "Little Girls with 99 lives" (čiji je apsolutni vrhunac dostupan ovde), ali i filmu "Time Spent" (prvi deo) (drugi deo)

Nakon dvanaest godina zajedničkog života - njihov razvod je temeljno preusmerio Dejvidovu dalju karijeru, odvukavši ga ka hermetičnoj instrospekciji iz koje se po svemu sudeći nikada neće vratiti, dok se ona ove jeseni, nakon više od 16 godina pauze vraća najavljujući novi album – "
A Flutter And Some Words".

Šta Ingrid čini jednom od poslednjih femme fatale pop muzike?

Veza sa tri superheroja pop muzike različitih provenijencija; premalo jasnih a pregršt nedoročenih informacija koje bi spretnom biografu ili PR Spin Doctoru bile dovoljne za kreiranje ne malog broja mitova; nikakva medijska pažnja (koja dovodi čak i do mešanja prave Ingrid i njene imenjakinje čak i na uglednom allmusic.com) – ali, konačno i najvažnije: kao i u slučajevima drugih fatalnih žena pop muzike – njena muzika jednostavno nije fatalna. No, iako te neće zavesti na duže vreme ili oslepeti čula - ostaviće nekakav trag u sećanju i biće dovoljno široka da pruži toplinu, utočište i utehu, u zimskoj večeri, poput ove.

6 comments:

 1. super tekst...bilo bi interesantno čitati njene memoare koji bi npr.mogli da se zovu " purple rain in japan"(:)

  ReplyDelete
 2. Super preporuka, jedna od najboljih koje sam dobio u skorije vreme. Prva je bila: http://www.youtube.com/watch?v=-lulJdMKaZw&feature=related. Nije slično Chavezovoj, ali verujem da će se i tebi svideti.

  ReplyDelete
 3. @mario: njeni memoari bi verovatno bili blockbuster - ali mislim da ih (uskoro) nece biti - u poslednjim intervjuima kao da namerno izbegava bilo sta na temu proslosti ....

  Imam sugestiju: "Flowerchild Justified: Purple Rain in Japan" (a gde su Lenny i Madonna! :)

  @napushanovic: jeste potpuno drugacije od Ingrid - ali je odlicno!!! I da ne znam odakle je, ne bih je lako povezao sa savremenom Afrikom, miljama je od nove afro-evropske scene (Angelique Kidjo i slicne)... Hvala tebi na preporuci!

  ReplyDelete
 4. zaštiti naziv odma! ja imam menadžera da joj ponudimo ceo dil/naslov je i onako najbitniji, ostalo će samo da se napiše, a i mi možemo da joj dosolimo ako treba/kintu delimo na pola!

  ReplyDelete
 5. Svojevremeno sam zamisljao kako cu se obogatiti pisuci "lepa" i "pametna" pisma za druge, tj. za pare... ali ako bogatstvo lezi u osmisljavanju naziva biografija i inspirisanju intrigantnih osoba da pisu o sebi - nemam nista protiv.

  51-49%, "i nek crkne skrtost" :)
  Moram malo da se cenjkam, gledao Life of Brian pre neko vece...

  ReplyDelete
 6. ja sam u vojsci za ortaće iz martovske klase popravljao i prepravljao pisma koja su slali devojkama (nisam tražio kintu, ali sam dobijao pljuge na poklon). seljačko srce je najiskrenije.
  nisam baš hteo da zahtevam 51% ali kad već nudiš...:)

  ReplyDelete