Tuesday, 27 October 2009

Bebel Gilberto: "All in One"

Dve godine nakon sjajnog beogradskog koncerta i albuma "Momento", u čijoj su se atmosferi i sklopovima mogli čuti odjeci saradnje sa Subom, iz vremena briljantnog "Tanto Tempo" perioda, Bebel se vratila albumom "All in One".

Ovo je njeno prvo izdanje za veliki "Verve" – diskografsku kuću čije su perjanice muzičari poput Dajane Krol (Kraal) i Džejmija Kaluma (Callum). Ta promena daje joj priliku da se predstavi i široj publici - sigurno drugačijih očekivanja od dosadašnje – i dovodi do bina na koje do sada nije imala prilike da zakorai. Očigledno ne želeći da previše rizikuje prvim nastupom na "velikoj sceni", Bebel je posegnula prvenstveno za prearanžiranim tuđim pesama. Šarena paleta pesama - od najstarijih radova njenog oca, preko songova Stivi Vondera i Bob Marlija, između kojih se poput bršljana probijaju njeni radovi - i sve u produkciji ljudi poput Mark Ronsona i sličnih – sve to je učinilo da ovaj album izraste u easy listening album za svaku priliku - simpatični mish-mash koji uspeva da pomiri različite stilove (ime mu lepo kaže – "All in One"), ali posvećen tom pomirenju gubi na uzbuđenju, egzotičnosti i dubini, što jesu lepote koje su krasile njene prethodne albume.

Bez obzira na tolike lake note, "All in One" je lepa prilika za neobavezno, prijatno sentimentalno putovanje do nedavnih toplih dana i natrag, čiji je vođa puta vlasnica jednog od najlepših vokala sadašnjice i čija muzika će, nadam se, uskoro ponovo otkrivati obale koje za sada samo naziremo, u snovima o begu.2 comments:

  1. You can close your eyes and never be alone ... i tako je Bebel osvojila mene :)

    ReplyDelete
  2. :)
    Osvojila je ona mene prvim taktovima "Sem Contencao", te me zakucala delicima poput "August Day Song" i kasnije "Aganju", no sada je, izgleda, resila da osvaja i neke "lakše mete" ...

    A koristim priliku da skrenem pažnju i na fenomenalni bend koji je svirao pre nje u Domu sindikata - Forro in the Dark, na cijem albumu se pojavljuju i ona i David Byrne i Miha Hatori, sjajan.

    ReplyDelete