Sunday 6 September 2009

A Complete History of My Sexual Failures

Razvoj i dostupnost tehnologija nisu u proteklih nekoliko godina ostavili traga samo na Mreži, definitivno prenaseljenoj neprebrojivim privatnim istorijama, sadašnjicama ili sanjanim budućnostima – > film kao medij i format koji sada "svako može kreirati" takođe doživljava promenu, konačno ispunjavajući Vorholov san o minutima slave.

U vremenu neverovatne količine dokumentaraca koji otkrivaju istinu posvećenih katastrofama, atmosferskim promenama, tajnim društvima koja kriju tajne od sebe samih i zaverama koje se granaju kao loši X-100 romani a čija se verodostojnost ljulja pametnim guglanjem, Kris Vait je kreirao dokumentarac koji pokušava da odgovori na mnogo teža pitanja od gore navedenih, fundamentalno-atmosfersko-zavereničko-kosmičko-kalendarskih:

Zašto mi se neprekidno dešava da budem ostavljen?
U čemu grešim?
Zašto moje bivše devojke ne žele da pričaju o tome?
Zašto sam... disfunkcionalan?
Da li je ijedna žena raspoložena za seks sa mnom?
Zar je moguće da samo moja priča nema Happy End?

Ovaj suludi koncept prikazivanja prljavog veša (metaforično), skidanja gaća pred kamerom (nije metafora), razotkrivanja svih sumnji i strahova prosečnog single nezaposlenog i zapuštenog tridesetogodišnjaka nije samo low-budget High Fidelity – ovo je ujedno veoma zabavna pokazna vežba kako je moguće od sopstvene mizerije skovati srećnu zvezdu: "A Complete History of My Sexual Failures" već je sakupio impozantnu količinu nagrada i nominacija (Sundance, Bafta...) a Krisa učinio zvezdom na čiji uspeh će vas, možda, opomenuti pametniji i lepši deo publike, ukoliko ovaj film gledate udvoje, pre no što zamračite sobu. Ne pokušavajte odbranom da je "film najveća iluzija". Bez obzira na sve promene tehnologije, formata i Mreže - "film je istina, 24 puta u sekundi" (Godar).



11 comments:

  1. I kako ja sad da nadjem ovaj film?

    ReplyDelete
  2. voajerizam je neodoljivo privlačan...čini mi se da dramaturgija realnih života već uveliko po gledanosti nadmašuje filmsku -you tube je post-hollywood

    ReplyDelete
  3. "you tube je post-hollywood"!!!

    Ovakvom recenicom se ulazi u udzbenike!

    Mada, nisam siguran da li je post-hollywood ili post-sundance? :)

    ReplyDelete
  4. udžbenike više niko ne čita osim mene,tebe i još nekolicine...sms poruke su nova forma književnosti..a ja sam se kao mentol navukao na travel&living kanal, gledam kako se prljavi veš iznosi dok se grade i renoviraju kuće, uzgajaju deca, kepeci koji se penju po rafovima radnji da bi dovatili BAŠ TAJ JOGURT!(little people ili ti još ludje little person?!what the fuck?!), obrezivanje sala u maniru ljuštenja jabuke...šta da ti kažem-puko sam-uveliko sam u post-hollydance-u...hipnotisano blejim uz nevericu.granice više ne postoje

    ReplyDelete
  5. Ne brini: gledano sa strane sve(t) ide ovim putem vec decenijama i pitanje je vremena kada cemo tabanima dodirnuti dno a onda se prstima odbaciti ka povrsini. ("Ovo ne sme biti kraj").

    Preporucujem malo Dzordza Karlina u ovakvim trenucima, vec smo pisali na tu temu...

    ReplyDelete
  6. btw pročitao sam Filozofiju muzike...veoma suvoparno i sterilno napisana, više sam očekivao. sad malo skačem sa teme i privatizujem ti post-jesi čitao "polubrat", laš sobi kristensen? Najtoplije preporučujem + glavni lik je dramaturg/scenarista, eto ti malo identifikacije:)
    ne brinem...mislim da je momenat u kojem živimo veoma uzbudljiv, to sam hteo da kažem u komentaru...koja knjiga od Karlina?

    ReplyDelete
  7. Filozofija muzike je najpogresniji izbor knjige za letovanje 2009... Nije toliko losa, ima zanimljivih citanja i razumevanja, ali nije za zrikavce i sum talasa... makar se pripomagao iPodom...

    Nisam citao Polubrata? Objavljeno na srpskom?
    Ko? Gde? :)

    Sto se Karlina tice - YouTube... :)

    I dobro je skakati sa teme na temu, jedino tako mozda uspemo da barem okrznemo skoro sve...

    ReplyDelete
  8. si, hombre, izdavač je Okean, ima da se kupi u knjižarama, ali obzirom na sveopštu besparicu rad sam da ti je pozajmim...to mi je bila najbolja knjiga ovog leta od jedno 10-tak koje sam pročitao...misliš na Karlin youtube knjigu:)-Religion is bullshit?etc..kažem ti da sam u post stanju, mozak mi je na nivou kepeca koji pokušava da dohvati najvišu policu u radnji:)

    ReplyDelete
  9. Dogovoricemo se :)
    Moze da bude dobar izgovor za tu kafu... a demo snimci za album? sta se desava?

    Ako pokusavas da dohvatis najvisu policu u radnji, razmisli o tome kakva osoba je stavila jogurt bas tamo - optuzi njihov "merchandising team" (kako se to zove) za diskriminaciju i posegni rukom ka konkurentskom - jedino tako ih mozes nauciti pameti :)

    ReplyDelete
  10. kako post u kojem se spominje sex odma razveže jezike:)
    što se albuma tiče čekamo na glomaznu i tromu mašineriju PGP-a da se više trgne i krene u obećane obaveze, mi smo naš deo odradili-omot,master i potpisi...čekamo...srbijica je zemlja čekanja, a njima se naravno uopšte ne žuri.
    ajde za vikend neko zezanje,a?
    piskaramo se preko mejla da ne zloupotrebljavamo više post prostor:)

    ReplyDelete