Sunday 21 September 2008

"Vrati unatrag" [#2]


Nakon čitanja, ispituješ mnoga i lična i tuđa kristalna sećanja, tražiš dokaze, dokumente, značenja – jer Aleksandar Ilić, autor knjige "Vrati unatrag" stavlja mnogo toga pod sumnju, a ponešto iskrivljuje do neprepoznavanja – ponekad iz neznanja, ponekad iz želje da zapravo centralnu temu knjige – a to je zapravo odnos prema narkomaniji a ne Margita Stefanović – stavi u prvi plan.

Ipak, "Vrati unatrag" vredi pročitati. Ova knjiga je potresan dokaz odnosa javnosti, Srbije, Beograda, drugih umetnika, medija, novinara – te i nas samih - prema umetnosti i njihovim tvorcima, jer je Margitin odlazak jedna od najtamnijih mrlja na licu novije srpske umetničke istorije *. Vredna je čitanja i zato što će, nadam se, izazvati odgovore, odnosno pogled i na drugu stranu ulice.

Sve drugo je problematično.

Priča koju Ilić pokušava da postavi kao centralnu temu – a to je način na koji heroin čini da svest i meso iščezavaju - ispričana je nemuštim jezikom koji prosto onemogućava viši stepen katarze.
Sudbinski, Margita je dobila sagovornika koji ima nulti stepen tolerancije prema bilo kojoj vrsti opijata, ali i stav koji prilično otežava čitanje knjige.

Autor kaže: "EKV spada u grupe koje volim i koje su mi drage. Nisam nešto preterano lud za vašim, u stvari Milanovim, tekstovima jer po mom mišljenju tekst pesme treba da bude direktan i da se bavi svakodnevnim životom
"**.

Takav spoj, obogaćen neznanjem (ili pogrešnim citiranjem) na žalost prečesto odvlači pažnju od same Margite.


Neznanja pripisujem autoru, iako pretpostavljam da su svi intervjui transkribovani sa snimaka, jer je zaista teško verovati da je Margita smatrala da je "Rex Ilusivii" (u knjizi inače pogrešno transkribovan u Rex Ilusiv II) ime za bend a ne mnogogodišnji saradnik EKV – Mitar Subotić Suba.
Istovremeno, kako sam imao priliku da slušam probe iz vremena priprema albuma "Dum-dum", teško prihvatam ovde iznetu verziju priče o tom periodu karijere.


Istinitost nekih drugih redova je, u međuvremenu, takođe osporena.
Na ovom forumu pojavljuje se, između ostalih, čovek čije se ime više puta spominje u knjizi, a u periodu oko 2000. godine, čije su verzije nekih detalja drugačije.


Nakon svega, ključno pitanje za ovu priču postaje samo jedno, na koje verovatno nikada nećemo dobiti odgovor: 
Šta je, zapravo, Magi ispričala?

Ukoliko su Margitine reči izvorno prenete, onda je jasno koliko je heroin promenio, kako sećanje tako i percepciju.
Ali, ukoliko je autor i na njenim izjavama intervenisao onda sve nekako postaje hod po tankoj žici, parnjak nesnosnoj "Bog i Rokenrol " (posvećenu Dušanu Gerziću Geri) - odnosno knjiga koja ne sme biti jedina i poslednja na ovu temu.


Ostavljam prostor za obe mogućnosti, poredim dva citata na temu teksta "Samo par godina za nas", ispričane u rasponu od 12-13 godina:

1. Kaže knjiga: "Moj prijatelj i ja sedimo na klupi, gledamo zvezde i slušamo vesti što su upravo stigle, kažu da imamo još samo par godina za nas, to je saznanje da je HIV virus u organizmu i da nije ostalo još puno vremena, svega par godina (...) Deo refrena da li znaš kako želim da te nađem, da li znam šta treba da znam simbolizuje snažnu i neutoljivu želju za drogom, a voli me kako nikad nisi volela opisuje opsesiju svakog od nas da dejstvo traje što duže, a to je moguće ako je droga čista. Na kraju slede asocijacije da heroin grize sve pred našim očima." (iz knjige "Vrati unatrag") ***

2. Kaže Margita, mnogo godina ranije: "Jedan fragment koji nije ušao u pesmu "Tonemo" glasi: "Voli me onako kako nikad nisi voleo". To je taj smisao da su sve pesme u suštini ljubavne, i zavisi od emotivnosti čoveka u kojoj meri će do njega dopreti svest o njegovoj ljubavi, o tuđoj ljubavi, o postojanju ljubavi." (intervju, 1987)

Večeras u 19.30h na RTS 2 počinje "Kao da je bilo nekad".
Danas je "Svetski dan srca".

* - "Lice i naličje" takođe obrađuje ovu temu
** - "Vrati unatrag", str. 28.
*** - str. 141.
**** - "U naručju ljubavi", Rock, Nov. 1987, aut: Valentina Rapajić. linkovi: 1 deo, 2 deo.


UPDATE 2011: Knjiga Lidije Nikolić "Osećanja. O. Sećanja" Lidije Nikolić koja daje mnoge odgovore i donosi potpuno drugačiji uvid u Margitin život promovisana je 18. oktobra u Beogradu. Više o knjizi saznajte ovde >>.

14 comments:

  1. Prva epizoda serijala:

    http://rapidshare.de/files/40527602/Kao_da_je_bilo_nekad_-_prvi_deo.part1.rar.html
    http://rapidshare.de/files/40528506/Kao_da_je_bilo_nekad_-_prvi_deo.part2.rar.html
    http://rapidshare.com/files/147496176/Kao_da_je_bilo_nekad_-_prvi_deo.part3.rar.html
    http://rapidshare.com/files/147555345/Kao_da_je_bilo_nekad_-_prvi_deo.part4.rar.html
    http://rapidshare.de/files/40531214/Kao_da_je_bilo_nekad_-_prvi_deo.part5.rar.html
    http://rapidshare.de/files/40531215/Kao_da_je_bilo_nekad_-_prvi_deo.part6.rar.html

    ReplyDelete
  2. Hvala za ove linkove - 1. epizoda je zaista prajsles...
    Ocel' biti josh tih linkova za 2. epizodu, pitam anonimnog,a i blogera ako ima neku informaciju ? :)

    ReplyDelete
  3. Postavio RTS link ka drugoj epizodi, istina u FLV formatu:

    http://www.rts.rs/upload/storyBoxFile/95342/ekatarina-2.flv

    ReplyDelete
  4. dzaba brate, taj FLV i sam znas da nije vredan, to nije to, i jes da je druga epizoda neuporedivo slabija od prve jer su doveli razno razne koji vecina veze sa pricom nemaju ali je vredi imati, i pogledati jos koji put, i evo ptetrazio sam ceo NET i nigde je nema, a nemoguce da bas niko nije skidao, bedak...

    hvala u svakom slucaju...

    ReplyDelete
  5. Verujem da ce se pojaviti bolji fajl, odnosno siguran sam da je jos neko snimao... i necu da sudim o kvalitetu pojedinacnih epizoda, sve dok ih ne pogledam sve, odnosno u jednom dahu.

    Kada se pojavi, javljam!

    ReplyDelete
  6. I kako ti se chini sad - si pogledo sva 4.epizode ? Ako nisi ne moras da odgovaris jos, opusteno, samo me zanima misljenje...

    Hvala i pozdrav ;]

    ReplyDelete
  7. Ok, pogledao ceo serijal na TV-u, sad sakupio sve epizode na HD i gledam ponovo...

    Dobro je sto se serijal uopste pojavio... ima sjajnih retkih materijala i zapravo je mnogo toga spakovano u relativno kratku minutazu... uglavnom dobar izbor sagovornika/prezivelih, uz nekoliko (meni) iznenadjujucih likova koji pomalo kvare kaleidoskop. Sve u svemu - ocekujem DVD sa "neiskoricenim materijalima", to bi bila poslastica!

    Now, your turn... :)

    ReplyDelete
  8. Nemam pojma brte, nisam zadovoljan jer kao celina to nije TO, znachi segmenti su zaista OK, prva epizoda cela VR'china , onda pricha o Pecharu, o VD-u o Milanu, o Magi i sve to je na nivou, ali onda ulete tako neke face da ih ne navodim sad za koje realno ne znas ni zasto su tu ni ko ih je uopste pozvao da pricaju na zadatu temu kad veze nemaju (kontam preko Tijanica voline haha), to bi bre bilo ko da su mene sad pozvali da pricam o EKV-u a ja uvek vise gotivio i kontao Disciplinu (naravno ovde izuzimam prvi album tj. Katarinu II koji mi je najjachi, GETO, KAD KRENEM KA, to je moj trip jbga) i onda tako dodje do skroz losheg fazona, jedino shto ti kazes da se odradi DVD ili da ja uvatim lepo ("nako srpski zna se") i isecem sve sto mi smeta sto mi kvari dojam i nabudzim sebi pola sata kvalitetne price ili vec kolko ispadne kad se ovi buzdovani izbace. Nego ako te zanima prica o Magi i tom domu u kom je zarsila imas na mom blogu a i jos kojekude, znaci ne sad vezano direktno za nju ali o toj ustanovi gde je zavrsila jer ja sam tamo bio '95 sa otprilike istom ovom ekipom sa kojom sam radio grafite '98...znaci video sam sta je to, samo DNODNA, nema ispod. Jednostavno NEMA.

    ReplyDelete
  9. Kod raspakiravanja rar-a traži me lozinku,
    dakle koja je lozinka???

    ReplyDelete
  10. Evo i pass-a:

    www.svimarsnaples.com

    ReplyDelete
  11. Gde mogu da kupim knjigu? ja sam je nasla na http://www.yu4you.com/items/sr/knjiga/item_8359.html ali je rasprodata!!!

    ReplyDelete
  12. Nisam knjigu video vec dugo.

    Ukoliko mi dozvoljavate da preporucim: bolje je umesto ove knjige kupiti "Osecanja. O. Secanja" Lidije Nikolic koja je objavljena ovih dana, a daje mnogo bolji uvid u stvari.

    ReplyDelete
  13. knjiga izgleda moze da se kupi ovde:
    http://www.multimediarec.rs/release.php?relID=13550

    ja je nepreporucujem...neizmerno bolja je skoro izdata 'osecanja o secanja' od autorke lidije nikolic. peace

    ReplyDelete